open-navfaktor-logo
search
KUIP
Provjere u slučaju smrti Džene Gadžun: Inspekcija i danas u tri privatne specijalističke ordinacije
Inspekcijski nadzori u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji "Dr Halimić", "Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola Prim. dr Suad Rožajac" i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović", vrše se i danas.
15.11.2021. u 14:01
get url
text

Kako je za Faktor kazala stručna savjetnica za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Vildana Brdarić inspekcijski nadzori pokrenuti su zahtjevom Ministarstva zdravstva KS, a u cilju kontrole prostora, opreme, kadra i evidencija, a po potrebi će biti nastavljeni i narednih dana.

- U toku ove godine dva zdravstvena inspektora KUIP-a izvršila su ukupno 444 inspekcijska nadzora u zdravstvenim ustanovama KS. Za utvrđene nedostatke izdata su 73 rješenja o otklanjanju nedostataka, osam rješenja o privremenoj zabrani rada i 31 prekršajni nalog u iznosu 76.800 KM.

Pored toga, u toku prošle godine inspektori su od planiranih 680 izvršili 1.026 inspekcijskih nadzora u zdravstvenim ustanovama KS, od čega 666 po zahtjevu stranaka ili institucija. Za utvrđene nedostatke u prošloj godini su izdata 162 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 29 prekršajnih naloga u iznosu od 67.700 KM – pojašnjava Brdarić.

Navodi da je rad zdravstvenih inspektora od početka pandemije, odnosno u proteklih 19 mjeseci, obilježen radom po zahtjevima građana/institucija, prvenstveno zbog nezadovoljstva pruženom zdravstvenom uslugom, većinom u javnim ustanovama, dok se nekolicina prijava odnosila na kontrolu dopunskog rada i druge nepravilnosti u privatnim zdravstvenim ustanovama.

- Po izvršenom uvidu u službene evidencije Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu KUIP-a  u posljednje tri godine ni jedan od provedenih nadzora u KS nije izvršen po zahtjevu Vrifikacionog laboratorija "Verlab" d.o.o – pojašnjava Brdarić.

Dodaje da će u cilju neometanog provođenja istrage Tužilaštva KS ostali detalji inspekcijskog nadzora iz nadležnosti kantonalnog zdravstvenog inspektora biti dostavljeni relevantnim institucijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.