open-navfaktor-logo
search
Ravna Gora
Provokacije četnika: Igumanu manastira u Srebrenici odlikovanje "Zlatni orden Draže Mihailovića"
Iguman manastira Karno kod Srebrenice Luka Babić odlikovan je "Zlatnim ordenom Dragoljuba Draže Mihailovića" u nedjelju 8. maja na Ravnoj Gori, gdje su pripadnici zloglasnog četničkog Ravnogorskog pokreta priredili još jedno nacionalističko orgijanje u čast ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića.  
10.05.2022. u 14:14
get url
text

Kako pišu srbijanski mediji, nekoliko hiljada ljudi okupilo se na parastosu, u znak sjećanja na 8. maj kada je, kako to tvrde četnici, "Mihailović prvi pokrenuo ustanak protiv fašizma u porobljenoj Evropi". Lik i djelo Draže Mihailovića posebno se počeo slaviti i veličati nakon što je u maju 2015. godine "Viši sud u Beogradu rehabilitovao komandanta Kraljevske vojske u otadžbini i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u procesu komunističkog režima 1946. godine". Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtjev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije strijeljan.

U odlikovanju koje je dodijeljeno igumanu Babiću navodi se: 

- Na osnovu saznanja Vojvodskog Savjeta, a po nesumnjivim zaslugama i doprinosu u odbrani Srpstva i Ravnogorstva, kao izraz zahvalnosti za rad, vjernost i postignute rezultate Vojvodski Savjet dodjeljuje Odlikovanje Zlatni orden prvog stepena Dragoljub Draža Mihailović igumanu Luki Babiću. Na plaketi je oslikana i fotografija četničkog vojvode. 

U manastiru Karno kod Srebrenice, gdje je Luka Babić iguman, godinama se okupljaju pripadnici četničkih pokreta i proruskih udruženja, što on uopće i ne skriva. 

U decembru prošle godine, Dušan Marković, kontroverzni vođa ultranacionalističke stranke Prava Srbija sa centralom u Jagodini, posjetio je Srebrenicu gdje je provocirao i sa igumanom Babićem pjevao četničke pjesme.

Na društvenim mrežama Marković je tada objavio snimak.

"Šta se ono u Bosni pokraj Drne zbiva, to su srpski četnici sišli sa planina. Ne boje se Allaha, ne boje se mina, ne boje se ustaša, ni mudžahedina", pjevao je Marković, a iguman Luka mu se pridruživao, te sa osmjehom odobravao njegovu pjesmu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.