open-navfaktor-logo
search
Nedostojno parlamentaraca
Pršte uvrede iz klupa bh. Parlamenta, ali prolaze nekažnjeno: "Ko si ti, šta ti pričaš"
Na posljednjim sjednicama Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bili su izraženi verbalni okršaji i uvrede među parlamentarcima, a bilo ih je i ranije. No neprimjereno ponašanje ostalo je i ostaje nekažnjeno.
09.05.2022. u 20:56
get url
text

Za primjenu Kodeksa ponašanja zastupnika i delegata nadležna je Zajednička komisija za ljudska prava Parlamenta BiH.

VEZANI TEKST - Majkić: Džaba ste se trudili, niko vas nije primijetio; Jusufović: Baš me briga šta vi mislite

Delegat Zlatko Miletić (nezavisni delegat), koji je član ove komisije, kazao je da tokom mandata nisu razmatrali ništa što se odnosi na kršenje kodeksa i neprimjereno ponašanje iako je bilo dosta takvih slučajeva.

Za neprimjereno obraćanje posebno je izdvojio delegatkinju Dušanku Majkić (SNSD), ali je stava da na to treba da upozori Kolegij doma naroda.

- Majkić vrijeđa ne samo po nacionalnoj osnovi nego na svaki način. I na komisijama se ne ponaša drugačije. Kad Denis Bećirović (delegat iz SDP-a) govori, ona iz klupe dobacuje. Dobacuje i Mladenu Bosiću (delegat SDS-a), kaže mu "ko si ti, šta ti pričaš". Iz klupe meni i Bećiroviću je rekla "vas ste dvojica isti, šta hoćete komunjare" – rekao je Miletić.

Dodao je pak da ni on nikada nije podnio prijavu i da misli da se, i da je podnese, neće ništa desiti u smislu sankcija.

- Ja kažem direktno šta imam. Ali čekam momenat pa ću ih izvrijeđati pa nek me prijave, a onda ću otvoriti sve – rekao je Miletić.

Miletić je "prozvao" i Lidiju Bradaru (HDZBiH), predsjedavajuću Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda, kazavši da ga nikada nisu zovnuli na sjednicu kluba.

Na martovskoj sjednici Doma naroda zabilježen je okršaj upravo Miletića i Majkić, kada je Miletić raspravu završpio riječima da je Majkić vrlo neprijatna i da "imam osjećaj da nekad iz vas izlazi neko zlo".

Varničilo je među njima i na sjednici krajem aprila, a Majkić je tada bez posebne veze sa tačkom dnevnog reda prozvala i delegata Muniba Jusufovića (SBB).

VEZANI TEKST - Uvrede tokom rasprave o stanju na BHRT-u u Parlamentu BiH: Ko masira mozak, ko je glup...

Isti dan na sjednici Zastupničkog doma zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović je govorio o zastupniku Naše stranke Damiru Arnautu navodeći, između ostalog, da je manipulator.

- On nije izabran u Parlament. On će govoriti o nekom poštenju. Koga zastupa da mi je samo znati – komentirao je Lovrinović.

Odgovorio mu je Arnaut kazavši, između ostalog, da Lovrinović "svaki put traži da dobije po gubici, pa svaki put dobije".

Rasprava među njima nastavljena je i na drugoj tački dnevnog reda kada je Lovrinović kazao Arnautu da masira mozak, da šuti.

Na istoj sjednici je Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a, zaključila raspravu sa Arnautom kazavši da se divi njegovoj supruzi da ima strpljenja dijeliti život s takvim pravnikom kao što je on.

Ipak, Zajedničkoj komisiji za ljudska prava nije stigla prijava sa ovih posljednjih sjednica, a ako je suditi po dosadašnjoj praksi, vrlo je moguće da i neće. Samim tim sve izrečeno ostat će nekažnjeno jer Zajednička komisija za ljudska prava radi samo po konkretnim prijavama koje ne smiju biti anonimne. Tako je izričito navedeno u kodeksu za čiju promjenu nema inicijativa.

Prema kodeksu, zastupnici i delegati su dužni obavljati dužnost u skladu s osnovnim moralnim prinicpima i standardima profesionalnog ponašanja, te isključivo u javnom interesu, a ne u ličnom ili interesu pojeidnaca ili grupe pojedinaca. Dužni su poštovati ličnost svakog pojedinca i Parlamentarne skupštine BiH, u komunikaciji s drugim izbjegavati izraze koji mogu uvrijediti ili omalovažiti, ponašati se na način dostojan zastupnika ili delegata, ne prekidati govornika...

Sankcije za kršenje kodeksa su novčana kazna u iznosu do deset posto mjesečnih primanja i javna opomena, te pismena opomena.

Svi zastupnici i delegati su na početku mandata potpisali izjavu kojom izražavaju sprmenost da postupaju u skladu s kodeksom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.