open-navfaktor-logo
search
Druga grupa stiže večeras
Prva grupa državljana BiH i njihovih srodnika iz Gaze stigla u Sarajevo, bit će smješteni u Salakovac
Prva grupa naših državljana i njihovi srodnici koji su evakuirani iz Pojasa Gaze stigli su Sarajevo. 
20.11.2023. u 16:19
get url
text

VEZANI TEKST - Spašeni iz pakla Gaze - El-Barawy: Čekam dolazak 11 članova svoje porodice

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jučer je na održanoj vanrednoj telefonskoj sjednici odobrilo njihov dolazak. 

Kako je ranije saopćeno, država Katar osigurala je avion i snosi troškove njihovog boravka u Egiptu te prijevoza u Bosnu i Hercegovinu.

Bh. državljani su nakon pasoške i sigurnosne kontrole sreli se sa porodicama u zgradi Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Prema nezvaničnim informacijama pojedinačno su davali izjave pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na aerodromu su ih dočekali, pored članova porodica i ministri vanjskih poslova i ljudskih prava i izbjeglica Elmedin Konaković i Sevlid Hurtić, kao i ambasador Palestine u BiH Rezek Namura.

{$galerijaFotografija}

Konaković je novinarima rekao da su na vrijeme urađene sve sigurnosne provjere o čemu se nije obavještavala javnost, kako širenje informacija ne bi ugrozilo ovaj težak i zahtjevan proces.

- Večeras su urađene dodatne tehničke provjere. Situacija je potpuno čista. Stiglo je 26 osoba. Večeras dolazi još 11 u drugom avionu - rekao je on, dodajući da neće stati dok bilo koji Bosanac i Hercegovac i njegov srodnik, ne izađu iz Gaze i dođu u BiH. 

Medijima se obratio i ministar Hurtić. 

- Svi će biti smješteni za početak u Salakovcu, njih 37. Osigurana im je hrana, smještaj, garderoba, ljekarska pomoć. Ima dosta djece, pripremili smo ljude koji će obilazi tu djecu. Najzahtjevnije je bilo da dođu ovdje, a sve ostalo je lakše - poručio je Hurtić. 

Dolazak druge grupe očekuje se večeras ​​oko 19.55 sati.

{$galerijaFotografija}

0J4A7228.JPG
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.