open-navfaktor-logo
search
Životno putovanje vjernika
Prva grupa hodočasnika iz Sarajeva sutra kreće za Meku
AUTOR: Fena
05.06.2024. u 10:27
get url
text
Prva grupa hodočasnika iz Bosne i Hercegovine 6. juna putuje na svoje životno putovanje, u Meku, gdje će obaviti obred hadž. Oni će sa Aerodroma Sarajevo u 10.05 sati krenuti za Džedu, Saudijska Arabija.
Prije toga će se u ranim jutarnjim satima okupiti u džamiji Kralja Fahda u Sarajevu. Obavit će sabah namaz, odjenuti svoje bijele ihrame, bit će im proučena ikrar dova, dova za put, oprostit će se od svojih porodica i autobusima krenuti prema Aerodromu.
Nakon dolaska u Džedu, krenut će prema Meki, smjestiti se u hotele, odmoriti, a potom će u večernjim satima obaviti prvi tavaf oko K'abe, odnosno, obavit će umru.
Ostale grupe hadžija sa aerodroma kreću 7, 8, 9, 10, 11. i 12. juna sa po dva aviona, jutarnjim i večernjim letovima.
Hadžijama je na usluzi 47 vodiča i šest šerijatskih konsultantica. O zdravlju hadžija vodit će brigu 14 članova medicinskog tima, sedam ljekara specijalista i sedam medicinskih tehničara. Vodič ljekarima je Adem Zalihić.
Petu islamsku dužnost – hadž ove godine će obaviti 2.225 hodočasnika iz BiH. S obzirom na to da su hadžije Allahovi gosti, odazivaju se na Allahov poziv, moraju ga biti svjesni i kasnije kroz svoj život. Stoga iz Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ u BiH podsjećaju hadžije da paze na svoje zdravlje, da budu strpljivi i slušaju svoje vodiče.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.