open-navfaktor-logo
search
Značajni projekti
Prva transverzala i trolejbus ka Vogošći prioriteti Vlade Kantona Sarajevo
Strateško opredjeljenje Vlade Kantona Sraajevo je otvaranje Kantona, prema sjevernim i zapadnim izlazima iz grada, a to znači da su i izgradnja Prve transverzale i povezivanje Vogošće sa centralnim dijelom Sarajeva trolejbuskim saobraćajem, prioriteti Vlade Kantona Sarajevo.
09.03.2020. u 16:02
get url
text

Ovo je na današnjem sastanku sa načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem poručio premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić. Potcrtao je kako će Vlada na čijem je čelu sigurno imati senzibiliteta za potrebe građana Vogošće, a posebno kod realizacije projekta koji su od značaja i za Vogošću i centralni dio Sarajevo, a takvi su projekti Prva transverzala i trolejbuska linija do Vogošće.

Sastanku su prisustvovali i ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić, kao i pomoćnik općinskog načelnika za urbanizam i prostorno planiranje Hakija Delić.

Ovom prilikom ministar Kalem je najavio da će već na jesen ove godine biti operativna sredstva za obnovu kontaktne mreže trolejbuskog saobraćaja i izgradnju podstanica u Hotonju i Vogošći, dok je ministar Kapidžić pojasnio kako je ovaj projekt važan dio uvođenja električnog saobraćaja što je jedna od strateških mjera za smanjenje zagađenja u Kantonu Sarajevo.

Načelnik Smajić je istakao kako je on lično jako zadovoljan potvrdom spomenutih prioriteta i da je vrlo značjno da su ova dva važna projekta, kao što su Prva transverzala i uvođenje trolejbuskog saobraćaja, prioritet i Vladi KS.

Bilo je govora i o drugim temama kao što je stavljanje u funkciju neperspektivne vojne imovine u Semizovcu, operacionalizacije aktuelnih i budućih projekata saobraćaja, rješavanja klizišta, proširenja poslovnih zona i drugo, gdje je postignut visok stepen saglasnosti o pravcima dalje saradnje.

Premijer Nenadić je najavio da će vrlo brzo članovi Vlade KS posjetiti Vogošću, te izrazio želju da se uspostavi redovna dinamika održavanja koordinacijskih sastanaka predstavnika Kantona i lokalnih zajednica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.