open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona
Prva vozačka dozvola u BiH važit će samo dvije godine?
Vozačka dozvola B kategorije koju vozač prvi put dobije izdaje se s rokom važenja od samo dvije godine, a tek kada je nakon toga produži dobit će je na deset godina.
22.08.2020. u 09:14
get url
text

Predviđeno je to Prednacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, a bude li i usvojen, po mišljenju mnogih, predstavljat će novi udar na džepove mladih.

U praksi to znači da će vozač početnik nakon dvije godine ponovo morati trošiti i novac i vrijeme. Produženje dozvole košta nešto više od 60 KM, ali to nije jedini izdatak, jer je predviđena još jedna novina, koja također donosi trošak, pišu Nezavisne.

Naime, po pravilima koja su sada na snazi, kada produžavate vozačku dozvolu niste dužni donositi ljekarsko uvjerenje osim ako vam je, recimo, dozvola izdata na kraći rok zbog nepovoljnog zdravstvenog stanja.

Bude li zakon usvojen, ubuduće ćemo svi na ljekarske preglede prilikom svakog produženja dozvole, pa čak i mladi vozači, početnici, koji su dozvolu dobili na svega dvije godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.