open-navfaktor-logo
search
Podvizi "šestorke" u KS
Prve dvije sedmice "Facebook Vlade": Konvoj kren'o, ma nije kren'o....
Nova Vlada Kantona Sarajevo imenovana je 5. januara ove godine.
21.01.2021. u 16:27
get url
text

U prve dvije sedmice "vladavine" premijer Edin Forto i ministri "šestorke" održali su jednu sjednicu.

Njihovi "podvizi" u prethodnih desetak dana ogledaju se u velikoj najavi kako Kanton nabavlja vakcine u iznosu od dva miliona maraka, iako je to teško izvedivo, praktično nemoguće, s obzirom na nadležnosti i hijerarhiju kada je u pitanju nabavka vakcina.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je Ugovor za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa i to je oglašeno na sva zvona kao značajan podvig ministra iako je to posao koji je započeo njegov prethodnik Adi Kalem i koju Šteta najavljuje od 2019. godine.

Vozila koja Kanton iz budžeta građana KS plaća više od 14 miliona eura ćemo ugledati tek možda u januaru 2022. godine, što i nije neka vijest kojom se vrijedi hvaliti na sva zvona dok ne budu uključena u saobraćaj na cestama Sarajeva.

Obišao je Šteta nekoliko gradilišta longitudinala i transverzala, te preduzeće GRAS.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić održala je prvi zvanični radni sastanak sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduanom Kafedžićem i savjetnikom za borbu protiv korupcije u ovom uredu Erikom Larsonom.

- Ministrica Brčić je informirala svoje goste o svim planiranim aktivnostima u okviru kojih očekuje saradnju i podršku Ureda, a među kojima je i donošenje zakona o nepotizmu u okviru kojeg bi Ured svakako imao svoju posebnu ulogu - navedeno je iz Vlade KS.

S obzirom na prirodu tog zakona, velika je mogućnost da će Ustavni sud ponovo odlučivati o zakonskim aktima ministrice Brčić kao što je to bio slučaj i u njenim ranijim ministarskim odlukama.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić koji je u izolaciji jer je prvu sedmicu na novoj poziciji dočekao sa pozitivnim testom na koronavirus, radi online. Prva odluka novog ministra zdrvastva bila je formiranje novog Kriznog štaba, i to bez direktora javnih zdravstvenih ustanova koji treba da provode odluke Kriznog štaba, dok se u sastavu pored epidemiologa našlo i nekoliko ljekara iz domova zdravlja.

Najavio je Vranić i rješavanje problema angažmana logopeda, te je data saglasnost JU Dom zdravlja KS da se raspišu konkursi za prijem logopeda.

Ministar privrede KS Adnan Delić je poništio Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava subjektima male privrede, te je obišao centar Skenderija, ZOI'84 i Turističku zajednicu KS, te je zaključio kako su neka preduzeća pogođena pandemijom koronavirusa zbog nemogućnosti organizovanja događaja i normalnog funkcionisanja zbog mjera zabrane.

Krenuli su sa puno obećanja, čeka ih puno posla, a njima se očito ne žuri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.