open-navfaktor-logo
search
HNK
Prvi dan škole počeo štrajkom upozorenja
Prosvjetni radnici u svim srednjim školama na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su stupili u štrajk upozorenja, u toku kojeg đaci nisu imali zadnja dva časa u prijepodnevnoj, niti će ih imati u poslijepodnevnoj smjeni
03.09.2018. u 14:08
get url
text
Plaća se godinama ne mijenja iako je budžet ovog kantona povećan za 44 miliona maraka
Plaća se godinama ne mijenja iako je budžet ovog kantona povećan za 44 miliona maraka

Prema riječima Josipa Milića, predsjednika Sindikata srednjih škola HNK koje rade na hrvatskom jeziku, štrajku su se obećale odazvati sve škole.

Sindikati traže isplate po osnovu sudskih presuda iz 2013. godine, drugačiji način zasnivanja radnih odnosa, tačnije da se prekine s praksom primanja radnika do 15. jula. Podsjetio je da sindikati traže povećanje plata od 15 posto, a da im je Vlada HNK ponudila postepeno povećanje od 10 posto u naredne tri godine, od januara naredne godine. Podsjetio je i to da je budžet HNK od 2011. godine povećan za 44 miliona maraka, a primanja zaposlenih u srednjim školama HNK od 2009. godine su stalno ista.

- Moja plaća je već sedam godina 950 maraka, budžet se povećao za 44 miliona, prosječna federalna plaća se povećala za 100 maraka, kome to raste prosječna plaća!?. Vlada HNK mora dati te odgovore – kazao je Milić, naglasivši da su predstavnici sindikata spremni i čekaju poziv na Vlade HNK za pregovore. 

Eldina Čomić, predsjednica Sindikata srednjih škola koje rade po bosanskom nastavnom planu i programu u HNK, najavila je da će večeras biti održan sastanak svih sindikalnih povjerenika, gdje će biti govora o mogućnost organizovanja protesta.

- Ako ne bude nikakvog poziva od Vlade u nekoliko dana, za ponedjeljak ćemo najaviti protestnu šetnju, a nećemo se libiti ni generalnog štrajka - dodala je, iako se, kako ističe, nada da do toga neće doći. 

Sindikalni predstavnici su kazali i da je već drugu godinu zaredom HNK jedini u BiH koji nema raspisanih konkursa, što znači potpunu neizvjesnost za veliki broj zaposlenih na određeno vrijeme. Dodano je kako ih čak 40 posto radi na određeno vrijeme.

- Direktori mogu dovesti koga hoće, nema konkursa, nema potrebne procedure. Taj neko radi dva mjeseca, a direktorova dobra volja je hoće li nastaviti još dva i tako sve do kraja godine. To je robovlasnički položaj tih radnika - dodao je Milić. 

Jasno je poručio i to da je sada vrijeme za štrajk jer je izborna godina, te da u novembru ne bi imalo smisla niti koristi štrajkati.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.