open-navfaktor-logo
search
Traumatično iskustvo
Prvi izliječeni od korona virusa u BiH: Najviše me bilo strah da li sam na nekog prenio virus
Prva osoba izliječena od koronavirusa u BiH za Glas Amerike govorila je o svom traumatičnom iskustvu.
21.03.2020. u 10:31
get url
text

Prvi slučaj korona virusa zabilježen je u Banjoj Luci početkom marta, a nakon dvije sedmice potvrđeno je da je to žarište širenja virusa tzv. nulti klaster ugašen, a prvi oboljeli pacijent izliječen. U razgovoru za Glas Amerike on objašnjava kako je zloglasni virus stigao u BiH.

Kaže da krajem februara kada je iz Italije stigao u Banju Luku nije mogao ni da zamisli ovakav razvoj situacije.

- Kad sam došao iz Italije situacija nije bila ni blizu dramatična kao sad, pričalo se o širenju virusa, ali svi smo normalno putovali i išli na posao. Niko nije mogao ni pretpostaviti da će se ovo desiti - kaže ovaj Banjalučanin, koji je želio ostati anoniman.

Ističe da su simtomi bili skoro zanemarivi, jedan dan je imao blago povišenu temperaturu i ništa drugo. Građanima savjetuje da se pridržavaju mjera i preporuka nadležnih epidemiologa, svih zdravstvenih radnika i drugih nadležnih organa. Kako kaže, on je na prvom mjestu zahvalan ljekarima i medicinskim radnicima koji su od samog početka bili na visini zadatka.

- Nisam imao nikakvu terapiju jer nisam imao ozbiljne simptome. Samo po neki paracetamol. U bolnici sam bio osam dana u potpunoj izolaciji i 10 dana u kućnoj izolaciji. Pušten sam u kućnu izolaciju kad je nakon dva pozitivna testa treći test bio negativan - priča za Glas Amerike prvi pacijent u BiH obolio od koronavirusa.

Dodao je kako je najviše strahovao od toga da li je prenio virus na nekog.

- Iako je bilo teško biti prvi pošteno i savjesno sam se javio i odradio što je bilo do mene, a to vam potvrđuje i činjenica da je nulti klaster (žarište) zatvoren. Ostanite u kući, sačuvajte sebe i druge i ispoštujte sve što vam nadležni organi kažu, oni znaju šta rade - naglašava naš sagovornik, koji u Italiji radi skoro 20 godina, a sada je svakodnevno u telefonskom kontaktu sa prijateljima koji tamo žive.

- Tamo je situacija dramatična i nadam se da kod nas to neće da se desi. Vjerujem u naš zdravstveni sistem i da imamo stručne, sposobne i odgovorne ljude, ali moramo da im pomognemo i uradimo što je do nas, ovo je borba svih nas i neophodno je da svi damo svoj doprinos - poručuje prvi izliječeni pacijent u BiH od korona virusa.

Nakon samo dvije sedmice od pojave prvog slučaja u Banjoj Luci, koronavirusom na području BiH zaraženo je još 89 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.