open-navfaktor-logo
search
Odbor Doma naroda
Prvi put u historiji BiH: Akteri sporne kupovine respiratora iz Kine bit će javno saslušani pred kamerama
Nadležne institucije i odgovorne osobe nisu dostavile do danas odgovore na deset pitanja koja im je uputio Odbor Doma naroda Parlamenta FBiH za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM.  
11.05.2020. u 15:34
get url
text

Na danas održanoj sjednici članovi ovog odbora imali su dopis Agencije za lijekove BiH koja je navela kako nije nadležna za postupak nabavke, te u skladu s tim nema saznanja o postupku nabavke i isporuke spornih respiratora. 

Dopis je dostavio i direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je naveo da nije u mogućnosti da uradi ono što je Odbor od njega tražio. Solakov odgovor u koverti stigao je tokom održavanja sjednice Odbora. 

- Stoga smo donijeli zaključak da produžimo rok do naredne srijede 20. maja. Ukoliko ni do tada ne dobijemo odgovore od svih kojima smo uputili pitanja, iskoristit ćemo ustavno ovlaštenje, te po uzoru na američki Senat javno saslušati sve aktere uključene u priču o spornoj nabavci respiratora iz Kine - pojasnio je za Faktor član Odbora Zvonko Marić, dodajući kako Solakov odgovor je u neku ruku i naivan, jer je nemoguće da ne postoje kopije tražene dokumentacije.  

{$galerijaFotografija}

Javno saslušanju podrazumijeva, pojašnjava naš sagovornik, da pred kamerama svoje izjave i pojašnjenja daju svi, odnosno da se uradi nešto što do sada nije viđeno u našoj zemlji.

- Mediji imaju više dokumentacije nego parlament kao zakonodavni organ, ili Odbor koji smo formirali. Vidjet ćemo da li će akteri u narednih 10 dana možda shvatiti da im je bolje da dostave svu dokumentaciju, nego da ih cjelokupna javnost gleda kako ih saslušavamo, što bi bilo prvi put u historiji BiH - navodi Marić.

Odbor je tražio odgovore i od Vlade FBiH, Agencije za javne nabavke BiH, Ministarstva zdravstva FBiH...

odbor.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.