open-navfaktor-logo
search
Primaju radnike
Prvi "stanari" u luksuzni državni zatvor ulaze u maju ili junu naredne godine
Slijedi raspisivanje konkursa, prijem osoblja i obuka zaposlenih, za što u Ministarstvu pravde BiH procjenjuju da će biti potrebno četiri do pet mjeseci
17.10.2019. u 13:55
get url
text

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prije dva dana dalo je saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, čime je uklonilo i prepreku koja je stajala na putu otvorenja državnog zatvora u Istočnom Sarajevu. 

Kako objašnjavaju u Ministarstvu pravde BiH, na taj način dato je zeleno svjetlo vršitelju dužnosti upravnika Zavoda da pokrene ostale korake koji su potrebni za faktičko stavljanje zatvora u funkciju.

- Njegov prvi korak je pokretanje provođenja procedure prijema zaposlenih, odnosno sada slijedi raspisivanje konkursa, prijem osoblja i obuka zaposlenih za rad u takvoj jednoj instituciji, za što procjenjujemo da će biti potrebno četiri do pet mjeseci – kazali su za Faktor u Ministarstvu pravde.                  

Nakon što svi navedeni koraci budu privedeni kraju, može početi prijem prvih zatvorenika.

- U petom ili šestom mjesecu sljedeće godine vjerujemo da će prvi državni zatvor primiti prve zatvorenike i pritvorenike. Razgovori o procesu premještanja zatvorenika koji su sada smješteni u entitetskim zatvorima vodit će se sve vrijeme kako bi se adekvatno vršilo popunjavanje kapaciteta – kazali su u Ministarstvu.


Unutrašnjost zatvora

Podsjetimo, gradnja zatvora počela je još 2014. godine, a projekt su pratile brojne kontroverze i produženje rokova. U najmodernijem zatvoru u BiH bit će smješteno nekoliko stotina osuđenika, koji će uživati u luksuzu. Zgrada je rađena po najvišim standardima pa će osuđenici boraviti u sobama nalik hotelskim, a na raspolaganju će im biti niz sadržaja za rekreaciju.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.