open-navfaktor-logo
search
Šta će opozicija
Prvo Zapad i Vučić, a onda i Rusija podržala Program reformi koji je usvojilo Predsjedništvo BiH
Ivancov je istakao da to nije Godišnji nacionalni program, te da taj dokument nije povezan sa Akcionim planom za članstvo u NATO
21.11.2019. u 10:20
get url
text

Dokument koji je usvojen u Predsjedništvu BiH nije ANP, izjavio je za RTRS ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Ivancov je istakao da to nije Godišnji nacionalni program, te da taj dokument nije povezan sa Akcionim planom za članstvo u NATO.

- Predsjedništvo je donijelo važnu odluku. Ovaj dokument odražava činjenicu da nema unutrašnjeg jedinstva u BiH u vezi sa članstvom u NATO. Dobro je da će dalji koraci u vezi sa saradnjom sa NATO-om biti pod kontrolom Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH. Zemlje Kvinte koje su pomagale postizanje tog sporazuma, također, dijele ovaj stav o tom dokumentu - rekao je Ivancov. 

On je podržao odluku Predsjedništva BiH o imenovanju Zorana Tegeltija za predjedavajućeg Vijeća ministara, navodeći da je dobro da je to tehničko pitanje riješeno.

- Nažalost, prošlo je više od godinu do te odluke zbog toga što su u taj proces bila unesena neka pitanja koja nisu sa tim u vezi - kaže Ivancov.

Ivancov je izrazio nadu da će formiranje Vijeća ministara biti završeno na vrijeme.

- Imamo niz pitanja koja trebamo rješavati sa novim sazivom Vijeća ministara. Na taj način će biti deblokiran i rad Parlamentarne skupštine, gdje, također, imamo niz inicijativa o kojima trebamo raspravljati - naglasio je Ivancov.

Govoreći o 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma čiji je garant i Rusija, Ivancov je istakao da ruska strana u potpunosti podržava taj sporazum.

- Njegovi temelji su ravnopravnost, dijalog i postizanje kompromisa o svim pitanjima i to je jedini osnov za BiH i njeno postojanje. Dejtonski mirovni sporazum treba da se primjenjuje onakav kakav jeste. Priče o mogućem njegovom preispitivanju i transformaciji u pravcu centralizacije BiH su neodgovorne i čak mogu da budu opasne. Principi ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i širokih ustavnih ovlaštenja dva entiteta su temelj za BiH - ocijenio je Ivancov.

Ruski ambasador je ponovio da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nema nikakvu korisnu ulogu u BiH.

- Visoki predstavnik nije sinonim za bonska ovlaštenja, već on treba da promoviše i podstiče procese stabilizacije, kompromis, međuetnički dijalog, ravnopravan razvoj svih dijelova BiH i rješavanje spornih pitanja. Da li je on imao korisnu ulogu u tome? Nije - istakao je Ivancov.

Visoki predstavnik, dodao je on, nije u potpunosti predstavnik cijele međunarodne zajednice.

- On po svom izboru stane na ovu ili onu stranu. To nije korektno i to ima negativnu ulogu. Zbog toga smatramo da je došlo vrijeme da OHR bude zatvoren - naglasio je Ivancov. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.