open-navfaktor-logo
search
Godišnje zasjedanje
PSNATO-a u Madridu: Lovrinović uložio pet amandmana na izvještaj, prihvaćen jedan
Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović i član delegacije Obren Petrović učestvuju na godišnjem zasjedanju PSNATO-a, koje se održava u Madridu, uz učešće oko 270 zastupnika iz 30 zemalja članica NATO-a i oko 100 zastupnika iz 25 partnerskih zemalja i međunarodnih organizacija.
21.11.2022. u 14:00
get url
text

Lovrinović i Petrović, prvog i drugog dana zasjedanja, učestvovali su u radu Komiteta za ekonomiju i bezbjednost PSNATO-a, na kojem je izvjestilac tog Komiteta Mihail Ščerba prezentirao Izvještaj: "Zapadni Balkan: Rat Rusije protiv Ukrajine i dugotrajni izazovi regiona".

Lovrinović je u svom izlaganju naglasio da neki detalji iz Izvještaja ne prikazuju stanje u Bosni  i Hercegovini dovoljno objektivno jer su, kako je rekao, u međuvremenu održani Opći izbori, visoki predstavnik u BiH izvršio je promjene Izbornog zakona BiH, definirani su uvjeti Evropske unije (EU) za mogući status kandidata za članstvo u EU, a usvojen je i Program reformi za 2021. i 2022. godinu, kao politički i pravni okvir za saradnju BiH i NATO-a - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

U vezi s tim, Lovrinović je uložio pet amandmana na tekst Izvještaja, od kojih je jedan prihvaćen, a odnosi se na konstataciju o "vidljivim etničkim podjelama", s čim se Lovrinović nije složio. Lovrinović je rekao da etničke zajednice u BiH mogu imati nesporazume i različita viđenja o funkcionisanju zajedničke države, te upozorio da država ne može biti iznad njih, nego izraz njihove političke volje - navodi se u saopćenju.  

Ključne teme o kojima se u Madridu raspravljalo su odluke sa Samita NATO-a, njihova usklađenost sa Novim strateškim konceptom NATO-a, te pitanje njihove operacionalizacije i provođenja. Razgovaralo se i o pružanju podrške Ukrajini, kao i suočavanju sa prijetnjom Rusije.

Na dnevnom redu zasjedanja bili su i izvještaji na teme: "Lekcije naučene iz angažovanja NATO-a u Afganistanu"; "NATO partnerstvo i budućnost politike otvorenih vrata, uključujući pristupanje Finske i Švedske"; "Izazovi stabilnosti na zapadnom Balkanu", "Bliski istok i sjeverna Afrika"; "Rastući strateški značaj Azije i Indo-Pacifika"; "Stalna prijetnja terorizma"; "Uloga i doprinos žena miru i sigurnosti"; "Cyber sigurnost i odbrana"; "Sigurnosni utjecaj klimatskih promjena"; "Strateški izazovi trgovine i korupcije", kao i "Budućnost ratovanja".

U radu 68. godišnjeg zasjedanja PSNATO-a, zajedno s Delegacijom PSBiH,  učestvuju i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić i šef Misije BiH pri NATO-u ambasador Mitar Kujundžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.