open-navfaktor-logo
search
Uposlenici SIPA-e
Purković i Mrđa odavali informacije iz istrage, osumnjičeni upozoreni da se sprema hapšenje
Jedan od uhapšenih je čak sinoć upozorio osumnjičene da im se danas sprema hapšenje, čime je doveo u pitanje sigurnost svojih kolega koji su danas hapsili osumnjičene u akciji "Pero"
13.11.2019. u 15:21
get url
text

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Istočnog Sarajeva i Banje Luke, u okviru operativne akcije kodnog naziva "Blic", uhapsili dva uposlenika SIPA-e, koji su imali status državnog službenika, potvrdio je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Oni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, kazao je Miladinović.

- Postoje osnovi sumnje da je osoba lišena slobode prekoračila granice svojih ovlaštenja u okviru predmeta kodnog naziva "Pero". Osobe lišene slobode se trenutno nalaze u prostorijama SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate u daljnju nadležnost Tužilaštva BiH - rekao je Miladinović.

Iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da se njih dvojica sumnjiče da su u okviru svojih poslova i nadležnosti, došli do podataka iz provođenja posebnih istražnih radnji, te su neovlašteno i zloupotrijebivši svoj službeni položaj, davali na uvid podatke osobama koje su obuhvaćene istragom zbog krivotvorenja i nezakonitosti u izdavanju diploma, u predmetu kodnog naziva "Pero" na kojem radi tužilaštvo Unsko- sanskog Kantona.

- Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu - saopćilo je Tužilaštvo.

Faktor nezvanično saznaje da je u Istočnom Sarajevu uhapšen Božo Purković, dok je u Banjoj Luci uhapšen Predrag Mrđa.

Kako nam je otkrio izvor blizak istrazi, jedan od uhapšenih je čak sinoć upozorio osumnjičene da im se danas sprema hapšenje, čime je doveo u pitanje sigurnost svojih kolega koji su danas hapsili osumnjičene u akciji "Pero".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.