open-navfaktor-logo
search
Nakon smjene
Pušina: Nisam u sukobu sa Hadžibajrićem, on je u sukobu sa zakonom
Neki vijećnici koji su u sukobu interesa i dalje će koristiti nezakonite benefite o kojima sam govorio. Nekima će se umanjiti kirija za iznajmljeni općinski poslovni prostor. Drugi će legalizovati izgrađene bespravne objekte, a neki će dobiti unapređenje u Vijeću, kazao je Pušina
13.05.2019. u 12:39
get url
text
Jusuf Pušina

Jusuf Pušina više nije predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad jer je u subotu na vanrednoj sjednici smijenjen, odnosno dao ostavku.

Pušina je za Faktor kazao da je "preduhitrio vijećnike i prije glasanja o smjeni dao ostavku te potom napustio salu", a vijećnici su je nakon kratke pauze prihvatili, te ga razriješili dužnosti predsjedavajućeg sa 27 glasova. 

- Moju smjenu tražili su oni koji ne žele da rade po zakonu jer sam se ja usprotivio nekim odlukama koje su bile pripremljene da ih Vijeće verificira. Sve će se to vratiti na naredne sjednice Vijeća što ja nisam želio da se provede jer je nezakonito. Neki vijećnici koji su u sukobu interesa i dalje će koristiti nezakonite benefite o kojima sam govorio. Nekima će se umanjiti kirija za iznajmljeni općinski poslovni prostor. Drugi će legalizovati izgrađene bespravne objekte, a neki će dobiti unapređenje u Vijeću – kazao je Pušina.

Pušina nije otkrivao imena vijećnika koji će koristiti nezakonite benefite, ali je otkrio gdje će biti niže cijene za zakup općinskih poslovnih prostora.

- Postoji prijedog za smanjenje kirije u ulici Muvekita. Zatim, tu je prodaja općinskog zemljišta za izgradnju stambenog objekta u ulici Kovači na brojevima 61 i 63, pa stambeni objekti u Abdesthani, Nadmlinima i drugim mjestima u općini, na šta je reagovalo i Pravobranilaštvo u Starom Gradu. Protivio sam se nezakonitostima prodaje imovine koja je vakufska i pod restitucijom - pojašnjava Pušina.

U javnosti se pojavila informacija da je Jusuf Pušina prije smjene isključen iz NLB stranke na čijem je čelu načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

- Nisam bio ni član NLB-a, pa nisam ni isključen. To što neki ljudi sanjaju, to je njihov problem. Nisam ja u sukobu sa Hadžibajrićem, već je on u sukobu sa zakonom. Dakle, ko god je u sukobu sa zakonom, i sa mnom je – kaže Pušina.

U Općinskom vijeću Stari Grad Pušina će, kako nam je rekao, biti vjećnik jer su mu građani na izborima dali povjerenje, pa će njih i dalje po zakonu zastupati.

Zahtjev za sazivanje vanredne sjednice u subotu Općinskog vijeća za smjenu Jusufa Pušine potpisali su vijećnici Denis Stojnić, Dado Stojnić, Vedran Dodik, Alma Jašarević, Ekrem Kaljanac, Jasmin Skorupan, Adnan Talić, Samir Muhić, Avdo Hodžić, Amar Trbović, Miladin Almedin i Nermin Iković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.