open-navfaktor-logo
search
Historijski dan
"Put do blagostanja je dalek. Ali svi narodi su prvo osvojili svoju slobodu i dostojanstvo"
Građani Bosne i Hercegovine su 29. februara i 1. marta 1992. godine na referendumu su izglasali nezavisnost Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno - glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.
01.03.2020. u 09:30
get url
text

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31 posto građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44 posto. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako onemogućiti njegovu ispravnost i legalnost.

BiH je dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinje prava agresija na građane BiH.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završena agresija na BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

Dana 28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Alija Izetbegović, prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine na dan referenduma za nezavisnost je izajavio: 

- Ovo je zaista historijski dan. Bosna i Hercegovina koja je bila, nekad više nekad manje u nekom polukolonijalnom položaju, vazalnom, konačano izlazi na svoj put - put slobode i dostojanstva. Ne bih rekao da je to put direktno do blagostanja. Put do blagostanja je prilično dalek. Svi narodi su prvo osvojili svoju slobodu i dostojanstvo, pa tek onda blagostanje - izjavio je Izetbegović prilikom glasanja na referendumu za nezavisnost. 

U videima ispod možete pogledati opširnije o referendumu i dogođajima koji su povezani sa tim historijskim datumom za našu zemlju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.