open-navfaktor-logo
search
Tradicionalna manifestacija
Put dug 270 kilometara: U Brčkom ispraćeni konjanici na Ajvatovicu
AUTOR: Fena
21.06.2024. u 16:39
get url
text
Krenuli na put
Krenuli na put
FOTO: Fena
U okviru tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije "Dani Ajvatovice" danas je ispred Bijele džamije u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko distrikta organiziran ispraćaj konjanika i iz tog grada.
- Ukupno sedam konjanika, članova konjičkog kluba "Djeca vjetra" iz Brčkog već 14. put za redom uputili su se na put dug 270 kilometara, koji će putovati nekoliko dana, do 29. juna kada se održava centralna vjerska svečanost na Ajvatovici - kazao je Aziz Šehović predsjednik kluba, dodajući kako na ovaj način čuvaju tradiciju i prenose ju na mlađe generacije.
Ovo su 514. Dani Ajvatovice po redu, što govori o važnosti poruke koja se šalje obilježavanjem ovog događaja, kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa ef. Gobeljić, uputivši poruku da se iskrena pobožnost i ustrajnost uvijek isplate i to nam poručuje ovaj događaj, budući da traje nekoliko stoljeća.
- Organizacija ovog nama vrlo važnog događaja trajala je nekoliko mjeseci, te se ovim putem želim zahvaliti svim ljudima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji, kao i onima koji će svakodnevno dočekivati naše konjanike putem do Ajvatovice i ugostiti ih - kazala je Ferzaheta Šehović, jedna od organizatorica putovanja, prenosi lokalni radio.
Obilježavanjem i pohodom na ovu tradicionalnu vjersko-kulturnu manifestaciju "Ajvatovica" organizatori su naglasili da se na ovaj način čuva bogata povijesna i kulturna tradicija naroda Bosne i Hercegovine.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.