open-navfaktor-logo
search
Nedostatak kadra
Put pacijenta funkcioniše, ali...: Ustikolina ima jednog ljekara, iz Bosanske Krupe doktori odlaze u Njemačku
Tokom pandemije izazvane koronavirusom, jedan od najvećih problema građana bio je kako doći do svog porodičnog ljekara.
05.11.2021. u 09:59
get url
text

Mnogi su se prethodnih mjeseci žalili da ne mogu dobiti svog ljekara, da su brojevi telefona stalno zauzeti ili da na pozive niko ne odgovara, da im se zabranjuje dolazak u zdravstvenu ustanovu sa simptomima sličnim COVID-19...

U moru neželjenih iskustava, bilo je i onih da su ih ljekari jednostavno, zbog simptoma sličnih zarazi koronavirusom, čak i odbili pregledati u domovima zdravlja kojima pripadaju.

Takozvani "put pacijenta" u mnogim sredinama prethodnih mjeseci, nije funkcionisao, a kako je sada, upitali smo direktore nekoliko domova zdravlja u Federaciji BiH.

Kutije za primjedbe i žalbe

Dr. Mirsad Tursum, direktor JU Dom zdravlja Kakanj, kaže kako u ovoj zdravstvenoj ustanovi vlada red i disciplina.

- U Domu zdravlja Kakanj radim više od 30 godina i vrlo sam strog direktor. Da neko od medicinskog osoblja odbije pregledati pacijenta, zna da bi odmah dobio otkaz. Mi na svakom odjelu zdravstvene ustanove imamo postavljene kutije za primjedbe i žalbe pacijenata, pa pozivam građane da to iskoriste ako imaju osnova – navodi Tursum.

Dodaje kako Dom zdravlja ima tri Covid-ambulante te da je tačno utvrđen put pacijenta.

- U Domu zdravlja postoji punkt za trijažu gdje se uzimaju podaci i mjeri temperatura pacijentu. Odatle svi sumnjivi na COVID-19 odlaze u ambulantu koja se nalazi na drugoj strani zgrade, kako se zaraženi ne bi miješali sa nezaraženim pacijentima. Imamo i sanitetsku službu koja vozi samo pacijente koji su sumnjivi na zarazu koronavirusa. Oni su potpuno obučeni i osposobljeni za takav posao – objašnjava Tursum.

Kaže da se sumnjivi pacijenti podvrgavaju brzom testiranju, a potom im se slikaju pluća.

- Na osnovu stanja pacijenta i snimka pluća ljekar određuje dalji put pacijenta. To znači da se svi teži pacijenti sa nalazima šalju isključivo u Kantonalnu bolnicu Zenica na dalje liječenje, odnosno oni tamo ostaju, a vraćaju se svi koji imaju lakšu i srednje tešku kliničku sliku. Naredio sam medicinskom osoblju u ambulantama da pacijenta koji je u kućnoj izolaciji svako jutro pozovu i pitaju - kako je i treba li mu šta – istakao je Tursum.

U Domu zdravlja Ustikolina kažu kako se svi pacijenti pridržavaju uputstava koja su navedena u "putu pacijenta" te da do sada nisu imali većih problema i pritužbi stanovnika.

- Osoba koja ima simptome slične COVID-19 zna da se prvo treba javiti telefonom, kada medicinsko osoblje procjenjuje stanje, daje osnovna uputstva i datum testiranja. Ukoliko se pokaže da je pozitivna, postupa se po utvrđenoj proceduri. Osoba se upućuje kući, ali se njeno zdravstveno stanje svaki dan prati. Timovi odlaze na kućne adrese, mjere temperaturu i saturaciju. Svi teži pacijenti upućuju se u Kantonalnu bolnicu u Goraždu koja dalje postupa u skladu sa svojim protokolima – kaže prim. dr. Alija Begović, direktor.

No, problem koji je najviše izražen u Domu zdravlja Ustikolina je nedostatak kadra. Naime, ova zdravstvena ustanova trenutno ima 14 zaposlenih, od čega samo dva ljekara, a jedan od njih po potrebi, kada su pikovi, dolazi iz Sarajeva gdje je na specijalizaciji.

- Ustikolina jeste malo mjesto, ali ima potrebe kao i sva druga mjesta. Dosta nam je teško, mučimo se jer nemamo ljekara. Uskačem i ja po potrebi u dežurstva, radim ultrazvučne preglede. Nedostaju sredstva, valja pokriti rad 24 sata, subote, nedjelje. Rekao bih da smo kao mali Dom zdravlja malo zapostavljeni – naglašava Begović.

 Ljekari dolaze iz Tuzlanskog kantona

Dom zdravlja u Bosanskoj Krupi postupa po smjernicama Federalnog ministarstva zdravstva. Dr. Mujo Kekić, direktor ove zdravstvene ustanove, kaže kako se svi pacijenti javljaju u trijažni punkt, a odakle se suspektni šalju u Covid-ambulantu.

- Problem su finansije i objekat koji je davno rađen. Nedostatke pokušavamo prevazići dobrom organizacijom i reorganizacijom službi – navodi Kekić.

Kaže da je u posljednje tri godine kroz Dom zdravlja prošlo 18 ljekara.

- Trenutno imamo 24 ljekara i to je dovoljan broj. Što se tiče porodične medicine, mi po Zakonu o primarnoj zdravstvenoj zaštiti zadovoljavamo tu formu. Dešava se, kao i u drugim sredinama, da nam ljekari odlaze. Imamo doktore koji dolaze iz Tuzlanskog kantona, i koji se kod nas zadrže tri-četiri godine dok se ne snađu, a onda ili se ponovo vrate u svoj kanton ili odlaze u Njemačku – objasnio je Kekić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.