open-navfaktor-logo
search
Prst u oko svijetu
Putin odlikovao Dodika i ruskog pisca Prilepina kojem je zabranjen ulazak u BiH, orden dobio i Vučić
Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je odlikovao predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog.
06.06.2023. u 15:40
get url
text

VEZANI TEKST - Ahatović: Dodik otvoreno izaziva Zapad, pod pokroviteljstvom Rusije krenut će u otcjepljenje

Dodik je nagradu dobio "za veliki doprinos razvoju kulturno-humanitarnih veza naroda Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine". Istu nagradu 2019. godine dobio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenijeli su ruski mediji.

Orden za hrabrost danas je dobio i pisac i vojni novinar Zakhar Prilepin, na kojeg je nedavno pokušan atentat. Istu nagradu posmrtno je dobio njegov saputnik i vozač Aleksandar Šubin koji je tom prilikom nastradao i od čije je smrti danas prošlo tačno mjesec dana.

- Za hrabrost i posvećenost iskazanu prilikom vršenja građanske dužnosti Ordenom za hrabrost odlikovati Prilepina Jevgenija Nikolajeviča i posmrtno Šubina Aleksandra Igorjeviča - navodi se u obrazloženju odlikovanja. 

Odlikovani problematični pisac i novinar je rođen 1975. pod imenom Jevgenij Nikolajevič Prilepin i bivši je pripadnik posebnih snaga ruske policije Omon, namijenjenih razbijanju demonstracija i kao takav se borio u Čečeniji od 1996. do 1999.

Nakon toga je počeo raditi kao novinar u Nižnjem Novgorodu i postao je član malo poznate Narodne boljševičke stranke Rusije.

Od februara 2017. do ljeta 2018. bio je pripadnik dobrovoljačke jedinice koja se borila na strani propruskih separatista u Donjecku u Ukrajini.

VEZANI TEKST - OHR: Zašto rukovodstvo RS-a odlikuje Putina, čovjeka čije djelovanje se osnovano naziva ratnim zločinom?

Uloga Prilepina u sukobu u Ukrajini, sudeći prema dostupnim informacijama, nije bila u direktnim okršajima sa ukrajinskim snagama već je ovaj ruski pisac imao funkciju "političkog savjetnika" te je čak bio voditelj emisije na ruskoj televiziji NTV. Također je bio savjetnik lidera DNR-a Alexandera Zakharchenka. Prilepin je napustio bataljon i vratio se u Moskvu krajem jula 2018. godine.

Nedugo po povratku sa ukrajinskog ratišta u Moskvu, Prilepin je pokušao doći u Bosnu i Hercegovinu, ali mu je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH zabranila ulazak u našu zemlju jer je ocijenjen kao prijetnja po sigurnost BiH.

- Njegovo prisustvo na teritoriji BiH predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima – pisalo je u dokumentu OSA-e.

Ekspresno je reagirao tadašnji predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, koji je odluku OSA-e ocijenio kao "sramnu, nedopustivu i uperenu protiv prijatelja RS-a".

- Zahtijevamo da se ta naredba povuče. Kako je moguće da je jedan ruski pisac prijetnja po sigurnost BiH, a nije hiljade migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta. Zabranu ulaska ruskom piscu na teritoriju BiH vidimo kao učešće sigurnosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u posljednje vrijeme diktiraju neke zapadne zemlje, a kojoj su se pridružili i predstavnici SDS-a i PDP-a u Sarajevu – izjavio je Dodik, koji je 2018. godine Prilepinu dodijelio Orden Njegoša prvog reda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.