open-navfaktor-logo
search
Balkan na udaru
Putinova propagandna mašinerija za destabiliziranje BiH: NATO sprema otmicu Dodika, Zelenski je kao i Alija
Od šest država zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina je najranjivija na ruske utjecaje.  
25.03.2022. u 18:49
get url
text

Pokazao je to izvještaj organizacije NATO centar izvrsnosti za strateške komunikacije objavljen 2020. godine. 

Rusija djeluje destabilizirajuće, koristeći komplikovano društveno, političko i ekonomsko okruženje, nedostatak strateške orijentacije države i podijeljenost oko euroatlantskih integracija, kojima se protivi Republika Srpska. Istraživanje je trajalo godinu, a uključivalo je intervjue sa lokalnim akterima, kao i procjene ranjivosti u četiri oblasti: društvo, ekonomija, politika, te vanjska politika i sigurnost. U sve četiri kategorije BiH je zabilježila gore rezultate od Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova. 

Izvještaj je dio šireg projekta o utjecaju Rusije na informativni prostor država zapadnog Balkana kojeg čine još tri slične analize, od kojih se dvije fokusiraju na medije.

Među portalima koji su proruski i dezinformišu javnost po direktnom nalogu Kremlja je i crnogorski in4s. Ovaj portal jučer je objavio "ekskluzivnu informaciju" kako NATO sprema napad na Milorada Dodika. 

Očekivano, mediji u Srbiji, a posebno u bh. entitetu Republika Srpska odmah su prenijeli tekst čime doprinose širenju ruske propagande protiv NATO-a i Zapada i širenju dezinformacija. 

VEZANI TEKST - Ko će zaustaviti rusku propagandnu mašineriju: Zelenski kao i Alija žrtvuje narod, Ukrajinci sami sebe ubijaju!?

- NATO je u posljednjih nekoliko dana ojačao svoje borbene efektive u Bosni i Hercegovini, čemu u prilog ide i činjenica da se u posljednjih nekoliko dana intenziviralo djelovanje američke vojno-transportne i izviđačke avijacije nad teritorijom BiH. Pored navedenog, registrovani su svakodnevni provokativni pokreti kopnenih snaga NATO-a, prije svega na području Republike Srpske, što zvaničnici Alijanse pravdaju "redovnim aktivnostima". Međutim, kako ekskluzivno saznaje IN4S, pravi razlog ovakvih taktičkih razmještanja i sveukupnih aktivnosti NATO su navodne pripremne radnje za protivpravno lišenje slobode Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Navedena otmica bi se realizovala prepadnom akcijom kopnenih snaga NATO-a uz helikoptersku podršku, nakon čega bi se Dodik avionskim letom Alijanse nasilnim putem prebacio u neku od trećih zemalja. Formalni razlog bi bio sadržan u činjenici što Dodik nije osudio "specijalnu vojnu operaciju i denacifikaciju u Ukrajini", ili pak kroz fingirane sudske procese zbog navodne korupcije. U svakom slučaju, povod bi bio trivijalnog, a akcija izuzetno nasilnog karaktera - navodi se između ostalog u ekskluzivi ovog proruskog portala. 

Još 2019. godine, Američka ambasada u Podgorici označila je in4s, te Sputnik i Borbu kao proruske medije koji rade po direktnim nalozima koji dolaze iz Kremlja. Među proruske medije u Crnoj Gori spadaju i Sedmica.me, Princip.me, Srpska TV i Srpske novine.

Među manje poznatim su Vostok.rs, Fakti.rs, Kremlin.rs, Veseljenska.net, News Front.info, Nacional.rs, Srbin.info, Nova srpska politička misao (nspm.rs), Fond strateške kulture (fsksrb.ru), Pečat.co.rs, Novi Standard.rs, SRBski FBReporter (facebookreporter.org), Vidovdan.org, Geopolitika.rs, CEOPOM Istina.rs, Infoport.co, Intermagazin.rs, Pravda.rs, Oslobođenje.rs, Kosmopol.rs.

Rossiyskaya Gazeta, moskovska novina, pod nazivom Ruska reč štampa se u Beogradu. Tačnije, štampaju je pod tim imenom dnevne novine Politika i magazin Nedeljnik. U Crnoj Gori ju štampa crnogorski dnevni list Dan. Među takvim portalima su nekadašnji Ujedinjenje.com, a koji se sada zove Srpskoujedinjenje.com.

Jedno od istraživanja Fondacije za odbranu demokratije sa sjedištem u SAD-u, koje se bavilo ruskim informativnim aktivnostima na Zapadnom Balkanu, kaže da su Rusi očigledno prepoznali priliku, te pokrenuli medije na srpskom jeziku iz operativnog centra u Beogradu. Sadržaje iz izvora poput novinskih agencija Sputnjik i Russia Beyond Headlines skoro svakodnevno prenose vodeći srpski, crnogorski, ali i mediji u bh. entitetu Republika Srpska. 

- Ton je izrazito anti-NATO i anti-EU. Također, istinitost je često, u najboljem slučaju, sumnjive prirode - stoji u ovom izvještaju.

Atlantska inicijativa, nevladina organizacija iz Sarajeva, objavila je analizu o proruskoj propagandi u Srbiji

Naslovnice glavnih srbijanskih dnevnih novina u posljednjih mjesec dana obilovale su proruskom propagandom. O Ukrajini se izvještavalo kao gubitničkoj u ratu, žrtve su potpuno ignorisane, a Ukrajinci su predstavljani kao neonacisti.

O ruskoj propagandnoj mašineriji nedavno je pred Evropskim parlamentom govorio i visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

- Kremlj i njegovi mediji sistemski lažu o vojnoj situaciji, stradanjima ukrajinskog stanovništva. Sistemski tvrde da ukrajinske vlasti bombardiraju vlastite građane i provociraju nuklearne incidente kako bi okrivile Rusiju. Još jedna od stvari o kojoj građani Rusije slušaju u državnim medijima je navodna "rusofobija" - kazao je visoki predstavnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.