open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Putovanja u pandemiji: Kako državljani BiH mogu u zemlje EU-a, šta je potrebno za ulazak u Tursku, Crnu Goru, Srbiju
U prethodne dvije godine svjedočili smo otežanom kretanju ljudi, uvedena su i ograničenja putovanja u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa, a sve u cilju očuvanja zdravlja građana.
16.04.2022. u 20:22
get url
text

Trenutno u većini zemalja svijeta, epidemiološka situacija je dosta dobra, pa mnogi već planiraju godišnje odmore i putovanja koja su propustili tokom prethodnih mjeseci.

No, stručnjaci ipak pozivaju na oprez, jer pandemija još nije završena i niko pouzdano ne zna šta nas čeka s jeseni.

Zbog pandemije zemlje su uvele pravila prilikom ulaska na njihovu teritoriju. I dok u neke ne možete bez potvrda o vakcinaciji, prebolijevanju ili testiranju na prisustvo SARS CoV 2, prilikom ulaska u neke države taj dokument neće vam tražiti.

Kako stranci mogu u BiH

Za sve strance ulazak u Bosnu i Hercegovinu je isti. Dakle, svi stranci koji ulaze u BiH na granici moraju pokazati negativan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati, ako dolaze iz zemalja Evrope. Ako dolaze iz drugih zemalja, testovi ne mogu biti stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH.

U BiH se može i sa potvrdom o imunizaciji ako je osoba primila drugu dozu vakcine prije više od 14 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili je vakcinisana jednom dozom prije 14 dana i više od dana ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi.

U našu zemlju može se i sa potvrdom izdatom od ljekara da je osoba preboljela COVID-19 u periodu od 14 do 180 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH.

Dušan Kojić

Izuzetak su, kako je kazao Dušan Kojić, pomoćnika ministra u Sektoru za zdravstvo pri Ministarstvu civilnih poslova BiH (MCPBiH), državljani zemalja u našem okruženju - Srbija, Crna Gora i Hrvatska - gdje su njihovi građani izuzeti iz odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

- Isti princip primjenjuje se i prilikom ulaska bh. državlja u te zemlje, s tim što postoji mala razlika, kod ulaska na teritorij Hrvatske kada državljani BiH moraju pokazati potvrdu da su primili dvije doze vakcine protiv COVID-19. S obzirom da je Hrvatska članica Evropske unije, oni primarno prepoznaju potvrdu o imunizaciji vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA). To su, za vakcine kojima raspolaže BiH, Pfizer, AstraZeneca i Moderna vakcine. No, svi znamo kako je proces nabavki vakcina tekao u BiH te da je dobar dio naših građana vakcinisan ruskim i kineskim - Sputnik V, Sinopharm i Sinovac vakcinama koje EMA još nije priznala. No, mi nemamo informaciju da do sada nekom našem građaninu, koji je primio jednu od te tri vakcine, nije dozvoljeno da uđe, primjera radi, u Hrvatsku – objasnio je Kojić.

U EU obavezna booster doza

S obzirom da se BiH još uvijek ne može pohvaliti visokim postotkom vakcinisanih građana protiv COVID-19, zanimalo nas je - kako oni koji nisu imunizirani mogu putovati zemljama EU?

Kojić kaže "kako sve zavisi u koju zemlju se putuje, navodeći primjer, da se u nekima mjere ukidaju u potpunosti dok u nekim zemljama još uvijek ne možemo ući ni u restorane dok se ne pokaže potvrda o vakcinaciji".

- U 90 posto slučajeva države EU traže potvrdu o vakcinaciji, koja je primarni dokument. Prilikom svakog izlaska naših građana van granica BiH, na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu traži se potvrda o vakcinaciji. Što se tiče treće, tzv. booster doze, ona se za prethodne sojeve SARS CoV 2 preporučivala od šest do devet mjeseci od primitka druge doze vakcine. Od 10. januara treća doza vakcine protiv COVID-19 obavezna je za državljane trećih zemalja, među koje spada i BiH, ako putuju u države Evropske unije. No, i rok za dobijanje booster doze pomaknut je na tri mjeseca od apliciranja druge doze za omikron soj. Prema informacijama kojima raspolažem, za ulazak u neke države EU dovoljno je da se pokaže negativan PCR test ne stariji od 48 sati - navodi Kojić.

Prema njegovim riječima, za ulazak u Tursku, ako osoba putuje avionom, primarno je potrebna potvrda o vakcinaciji, odnosno negativan PCR test.

- Prilikom odlaska u Republiku Tursku popunjava se i određena forma, prijavni obrazac, koja se nalazi na jednom od sajtova njihovih agencija. Na osnovu te forme dodjeljuje se HES code sa kojim se naši građani mogu neometano kretati Turskom - dodaje Kojić.

Prema posljednjim informacijama sa kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH, u našu zemlju do sada je stiglo 4.086.890 doza vakcina protiv COVID-19. Sa jednom dozom vakcinisano je 956.511 osoba (28,10 posto od ukupnog stanovništva), sa dvije 862.321 (25,33 posto od ukupnog stanovništva) dok je sa tri doze vakcinisano 201.270 osoba (5,91 posto od ukupnog stanovništva).

Podaci, kaže Kojić, ne obuhvataju broj bh. građana vakcinisanih izvan naše zemlje.

- Zadnja pošiljka vakcina u BiH stigla je 4. marta, a radi se o donaciji Republike Poljske od 138.060 doza Pfizer vakcine - naveo je Kojić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.