open-navfaktor-logo
search
Dva su načina
Putovanje dijaliznih pacijenata: Ko snosi troškove dijalize u drugoj zemlji i u kom iznosu
Dijalizni pacijenti svaki drugi dan moraju na dijalizu, pa su zbog toga uglavnom vezani za mjesto gdje žive. No to ne znači da takve osobe, iako procedura zna biti komplicirana, ne mogu putovati u druge zemlje.
05.12.2022. u 07:54
get url
text

Nekoliko je načina na koji dijalizni pacijenti sa područja Federacije BiH mogu putovati van granica Bosne i Hercegovine.

Jedan od njih, i najjednostvaniji, kako kaže Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, jeste da pacijent plati dijalizu u dijaliznom centru u državi u koju putuje, a potom troškove refundira putem Fonda solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

- Međutim, problem je što će pacijent od Fonda solidarnosti dobiti onoliko novca koliko u Federaciji BiH, odnosno u BiH, košta jedna dijaliza. Primjera radi, ako pacijent otputuje u Njemačku i tamo jednu dijalizu plati 200 eura, od Fonda će dobiti 100 eura - pojašnjava Žuljević.

Drugi način je nešto komplikovaniji, dodaje Žuljević, a od pacijenta se traži da "dostavi potrebnu papirologiju".

- I u ovom slučaju sve ide preko Fonda solidarnosti, ali je papirilogija opširnija. Međutim, ako se na vrijeme krene od dijaliznog centra, preko Fonda solidarnosti, dobiju se određeni papiri, osiguranje da će Fond platiti dijalizu u zemlji u koju pacijent putuje. Često imamo situaciju da osoba želi putovati sutra, a danas počne rješavati probleme, pa se sve iskoplikuje. Puno ranije se mora početi sa tom procedurom. Znam ljude koji su u Udruženje došli sa hrpom papira koje su morali povaditi kako bi im Fond platio dijalizu u Hrvatskoj. Dakle, ima načina, samo se na vrijeme treba pokrenuti procedura - kaže Žuljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.