open-navfaktor-logo
search
Plaće i dodaci
Rad u javnim zdravstvenim ustanovama KS: Direktorica Apoteka Sarajevo za juni naplatila 8.473 KM
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo u proteklom periodu dobio je brojne prijave svojih članova koje se odnose na nepravilnosti u radu uprava u javnim zdravstvenim ustanovama.
21.11.2023. u 08:23
get url
text

Provjerama je, kako kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata, utvrđeno da većinom isti uposlenici primaju dodatke za rad u upravnim i nadzornim odborima, raznim komisijama, javnim nabavkama, tenderima. Ista situacija je i sa stimulacijama za rad koje su, dodaje Sadiković, rezervisane samo za radnike bliske menadžmentima ustanova i vladajućim strankama koji se u pravilu i imenuju na pozicije koje se dodatno plaćaju.

Brojne nepravilnosti 

- Imate članove ustanova koji vrše pripremu za upravne odbore i za to primaju 20 posto na plaću, iako im je to posao, jer su pravnici, za šta uredno mjesečno dobijaju plaću. Isto tako, u većini ustanova sjednice upravnih, nadzornih odbora i komisija održavaju se u radno vrijeme, iako članovi primaju enormne naknade za učešće u njima, a zbog svega trpi posao. Također je utvrđeno da se nekontrolisano troše sredstva za službena putovanja, a sve to uz podršku upravnih i nadzornih odbora - naglašava Sadiković.

Senad Sadiković

Zbog svega, Sindikat će, kako dalje navodi Sadiković, u narednom periodu donijeti odluku u kojoj će tražiti da se na osnovu Zakona o pristupu informacijama FBiH, putem protokola, od menadžmenata javnih zdravstvenih ustanova zatraži da dostave informacije o svemu navedenom.

- Naš stav je da imena i prezimena svih osoba, koje uživaju spomenute povlastice, budu javno objavljene na oglasnim pločama ustanova. Mi ćemo u tome istrajati, a sve dostavljene dokumente objavit ćemo javno kako bi se spriječila samovolja stranaka i pojedinaca.

 VEZANI TEKST - Sadiković o Apotekama Sarajevo: Nekompetentni na pozicijama, spremačice rade na četiri radna mjesta

Prema njegovim riječima, godinama na sjednicama Skupštine Kantona Sarajevo prolaze finansijski izvještaji javnih zdravstvenih ustanova za koje većina uposlenih u zdravstvu zna da nisu regularni.

- Na to ukazuje i trenutna opozicija u KS koja međutim nema snage da u potpunosti zadrži svoj stav (broj ruku). S obzirom na to da je javno zdravstvo u KS ozbiljno narušeno i da rukovodeće strukture rade površno, sindikat će, kroz sindikalne aktivnosti, ali i kroz Zakon o zaštiti na radu, ubuduće konstantno ukazivati na sve nepravilnosti koje uočimo - dodaje.

Kada je riječ o primanjima, Sadiković kaže kako većina direktora javnih zdravstvenih ustanova u KS dobija enoremno visoke plaće i dodatke.

Kolektivna tužba

Kao primjer navodi aktualnu direktoricu JU Apoteke Sarajevo koja je za juni 2023. naplatila 8.473 KM. Osnovna plaća direktorice je 3.635 maraka, ali je u tom mjesecu, kao dodatak na plaću, dobila 4.842 KM.

 

Mjesec poslije (juli 2023), direktorica je naplatila znatno manje, "samo" - 5.214 KM (osnovna plaća 3.718, plus 1.495 maraka dodatak na plaću).

Ostala četiri izvršioca rukovodećih pozicija u Apoteci Sarajevo u junu su za osnovnu plaću dobili oko 10.000 KM, plus 3.747 maraka kao dodatak na plaću, što ukupno iznosi 13.766 KM. Kad se podijeli, dolazimo do cifre da je svaki od četiri izvršioca dobio po 3.441 KM.

 

Što se tiče predsjednika Upravnog i Nadzornog odbora Apoteka Sarajevo, oni za tu funkciju u julu, uz plaću, naplatili po 557, a mjesec ranije 545 maraka.

Četiri člana Upravnog odbora mjesečno, osim plaća, naplate ukupno 1.673 KM, dok dva člana Nadzornog odbora dobiju 836 maraka (podaci za juli mjesec).

Poređenja radi, plaća farmaceutskog tehničara, koji u apoteci izdaje lijek i koji je nosilac posla, iznosi oko 1.520 KM, od čije se sume odbije još 10 posto poreza na plaću.

- Kada je riječ o farmaceutskim tehničarima, Pravilnikom JU Apoteke Sarajevo nisu primijenjena povoljnija prava po Kolektivnim ugovorima, a to je 0,1 povećanje koeficijenta nakon 10 godina radnog staža. Ako javna ustanova ne primijeni to kolektivno pravo, Sindikat će u narednom periodu pokrenuti kolektivnu tužbu protiv ustanove, u kojoj ćemo tražiti da poslodavac farmaceutskim tehničarima isplati retroaktivno razliku od četvrtog mjeseca 2022. godine kada su potpisani kolektivni ugovori - zaključio je Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.