open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Radanović poziva na entitetsku liniju, optužio policiju KS, Federalni MUP upozorava građane da ne nasjedaju
Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine Đorđe Radanović pozvao je građane Republike Srpske da sutra u 18 sati dođu na međuentitesku liniju na mirno okupljanje "za odbranu RS-a".
31.08.2023. u 13:11
get url
text

- Pozivam građane koji će krenuti iz naše Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izađu na granicu sa Federacijom u Doboju. Da naš narod Semberije i Majevice to uradi u općini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu M18 između Priboja i Tuzle. Mi iz Podrinja, Birča i Sarajevsko-romanijske regije ćemo se okupiti ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokiratu granicu na putu Nevesinje - Mostar - rekao je Radanović za RTRS.

Kaže da je od danas cijelom svijetu jasno ono što je njima jasno već 30 godina i ono o čemu govore 30 godina, a to je "da u Sarajevu nema mjesta za Srbe ni onda kada žele da prošetaju, a kamoli da žive u tom gradu".

- Naša organizacija je sutrašnjim skupom samo željela jedno, a to je da omogući Srbima da iznesu svoj ljudski stav i svoju ljudsku i građansku brigu zbog nepoštovanja i nepostojanja prava i pravde tamo gdje bi je trebalo biti najviše, a to je u pravosudnim institucijama. Sada je svima jasno još nešto o čemu mi govorimo decenijama, a to je da se te institucije mogu samo proglasiti za takozvane pravosudne institucije - istakao je Radanović.

Radanović kaže da nakon što su dobili nemoguće uvjete koje su se trudili da ispune, MUP Kantona Sarajevo je odbio da izda odobrenje za održavanje skupa.

- A nakon što smo jasno rekli da od njega ne odustajemo jer od samog početka nismo ni računali da će nam bilo ko iz Federacije pružiti bilo kakvu zaštitu, jutros smo od domaćih i jedne strane sigurnosne agencije dobili upozorenje da su se isti oni koji su zabranili naš skup, umjesto da ga osiguraju, uključili u pripreme za nerede i napad na Srbe okupljene ispred tzv. pravosudnih institucija - navodi Radanović.

Zatražili smo komentar iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na Radanovićeve navode. Kako nam je rekao šef Kabineta ministra FMUP-a Ervin Mušinović, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova spremno je pružiti svaki vid asistencije i podrške Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u osiguranju javnog reda i mira s obzirom na to da je održavanje javnog reda i mira isključiva nadležnost kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

- Policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Fatmir Hajdarević poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se generalno podigao stepen sigurnosti građana. Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalna uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u potpunosti odbacuju navode o pripremi nereda i napada na građana Bosne i Hercegovine ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine, bez obzira na to kojoj oni etničkoj grupi pripadali - kazao je Mušinović.

Dodaje kako Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Federalna uprava policije imaju kapacitete da poduzmu sve mjere i radnje kako ne bi došlo do kršenja zakona naše zemlje.

- Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pozivaju građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na to u kojem bosanskohercegovačkom entitetu imali prijavljeno mjesto prebivališta, da ne nasjedaju na zlonamjerne, tendenciozne i lažne navode kojim je cilj unošenje nemira među građanima Bosne i Hercegovine - naveo je Mušinović te podsjetio:

- Posebno upozoravamo kako je izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti krivično djelo kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.