open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Radetu Grujiću šest godina zatvora za silovanje 1992. godine kod Zvornika
Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio Radeta Grujića na šest godina zatvora zbog silovanja u Liplju kod Zvornika 1992. godine.
29.02.2024. u 12:55
get url
text

Grujić je osuđen za zločin protiv čovječnosti i proglašen je krivim da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju u kući gdje je bio zatočen veliki broj civila.

U presudi se navodi da je od kraja maja do početka juna 1992. u kućama u Liplju bio zatvoren veliki broj civila koji su fizički i psihički zlostavljani, a koje su nezakonito držali pripadnici jedinice "Bijeli orlovi" i čete Snagovo, i da je više žena silovano.

Kako je rekla predsjednica Sudskog vijeća Tanja Curović, Sud je sve izvedene dokaze pažljivo razmotrilo i van svake razumne sumnje utvrdio da je Grujić počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Vijeće je utvrdilo da je optuženi bio pripadnik čete Snagovo, a što ni za odbranu nije bilo sporno. Sutkinja je navela da je njemu bilo poznato postojanje širokog i sistematičnog napada, kao i da su civili kamionima prebačeni u kuću u Liplju gdje su boravili od 25. maja do 2. juna 1992.

Ona se pozvala na iskaze svjedoka koji su potvrdili da je Grujić viđen u blizini te kuće, a oštećena A-3 ga je vidjela i prepoznala.

- Vijeće je van razumne sumnje utvrdilo da je neutvrđenog dana, nakon što je prinudno dovedena u kuću, A-3 silovana. Ona je detaljno opisala da je silovana više puta, a da ju je optuženi silovao jednom. Vijeće je njen iskaz cijenilo kao uvjerljiv, jasan i nedvosmislen - kazala je Curović.

Sutkinja se osvrnula i na nastojanje odbrane da osigura alibi optuženom time da je bio u Srbiji, ali iz dokumentacije proizilazi da je on u Srbiju otišao u julu. Ona je dodala da su svjedoci potvrdili da je Grujić viđan u blizini kuće u Liplju.

Prilikom odmjeravanja kazne, Sudsko vijeće je kao olakšavajuću okolnost cijenilo da je optuženi porodičan čovjek, otac dvoje djece te da je u vrijeme počinjenja djela imao 25 godina, kao i da nije osuđivan.

Kao otežavajuće okolnosti, Vijeće je cijenilo bezobzirnost i psihičke posljedice koje je ovo djelo ostavilo na oštećenu.

Sud je djelimično usvojio imovinskopravni zahtjev oštećene te naloženo Grujiću da joj isplati 10.000 KM nakon što presuda postane pravosnažna.

- Sve njene posljedice i dužinu trajanja boravka u kući, Vijeće je utvrdilo da ne može biti samo odgovornost optuženog, zbog toga je Vijeće djelimično uvažilo njen zahtjev - pojasnila je Curović i dodala da se za preostali dio zahtjeva oštećena upućuje na parnicu.

Grujiću će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od februara prošle godine, a doneseno je rješenje kojim mu je ova mjera produžena.

Suđenje je počelo u aprilu 2023. godine.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.