open-navfaktor-logo
search
Sjedenje na dvije stolice
Radi za Dodika i ruši OSBiH, dodvorava se SDS-u i Amerikancima: Da li će i Okolić biti sankcionisan?
Na svečanosti koja se u Domu OSBiH u Sarajevu održavala povodom 16. godišnjice Oružanih snaga BiH prisutan je bio zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.
20.12.2021. u 14:22
get url
text

Aplaudirao je tog 1. decembra Okolić kada je ministar odbrane BiH Sifet Podžić govorio da "uprkos navedenim poteškoćama, godišnjicu dočekuju sa dobrim rezultatima koji su prepoznati mnogo više u inostranstvu nego u BiH". Dotakao se tada Podžić i saradnje sa NATO-om navodeći da je "ona nastavljena".

VEZANI TEKST - Okolić s vojnim atašeom SAD-a: Dodikov zamjenik ministra istakao značaj operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH

- S ponosom ističem da smo ove godine bez ijednog incidenta okončali sedmogodišnju misiju u NATO-ovoj mirovnoj misiji u Afganistanu i nastavili učešće u operacijama podrške miru pod liderstvom Ujedinjenih nacija i Evropske unije - pojasnio je Podžić.

Saslušao je sve Okolić sa osmijehom i uz povremene aplauze, slagao se i podržavao sve što je izrečeno jer su u sali bile i visoke zvanice EUFOR-a, NATO-a, stranih ambasada, a onda izašao ispred zgrade Doma, i za RTRS poručio kako je "većina pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti spremna da pređe u vojsku Republike Srpske, ako bi bila ponovo formirana".

Također, potencirao je i da su odnosi unutar OSBiH narušeni "posebno nakon što je ministar odbrane Sifet Podžić, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, odgodio vježbu sa Vojskom Srbije na Manjači".

Okolić je bio član SDS-a od njegovog osnivanja 1990. do 2018, a te godine se učlanio u SNSD, te je imenovan za zamjenika ministra odbrane BiH.

Međutim, posljednjih mjeseci sjedi na dvije stolice – koketira ponovo sa "starom ljubavi" SDS-om, ali i Amerikancima predstavljajući im se kao kooperativan, a s druge strane daje izjave drage ušima predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji želi ponovo formirati vojsku RS-a, u Hagu pravosnažno osuđenu za genocid. Dokaz je i tajni sastanak koji su prije nekoliko dana, kako je pisao portal Istraga, Dodik i Okolić održali sa srpskim oficirima iz Oružanih snaga BiH.

I sa tog tajnog okupljanja direktno u zgradu Ministarstva odbrane BiH gdje se sastao sa vojnim atašeom Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadirom Michaelom Tarquintom.

- Teme razgovora, između ostalih, ticale su se bilateralno-odbrambene saradnje dvije zemlje kao i reformskih aktivnosti MO i OSBiH. Sagovornici su razgovarali i o nedavnoj primopredaji četiri američka helikoptera, nabavljena kroz ERIP program. U tom kontekstu zamjenik ministra Okolić i brigadir Tarquinto su razgovarali o operativnosti trenutnih letačkih kapaciteta OSBiH. Brigadir Michael Tarquinto je ponovio opredjeljenost Vlade SAD-a da nastavi odbrambenu saradnju sa MOBiH kroz različite programe – navedeno je u saopćenju nakon sastanka.

VEZANI TEKST - Okolić: Anketa među pripadnicima OSBiH iz RS-a je bila spontana; MOBiH: Nikakve zvanične ankete nije bilo

Iako se pokušava ponovo "uvaliti" u SDS, a odmaći od SNSD-a, Okolić je već povukao nekoliko poteza (anketa u OSBiH među Srbima, izjave o vojsci RS-a, tajni sastanak u Istočnom Sarajevu) koji mu baš i ne idu u prilog, te je prema diplomatskim izvorima našeg portala i on jedan od kandidata koji bi se mogao naći na listi sankcionisanih.

Podsjetimo, SAD, zemlje Evropske unije i Velika Britanija najavljuju sankcije koje bi bile usmjerene prema Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović i njihovim najbližim saradnicima, a zbog nepoštivanja Dejtonskog sporazuma, odnosno rušenja ustavnog poretka BiH.  

Okolić u Dodikovim očima želi da bude ključni čovjek za urušavanje OSBiH, ali isto tako se raspituje o povratku u SDS jer mu je ozbiljno zaprijećeno sankcijama, posebno ako se imaju u vidu izjave američkih zvaničnika, ali i britanskog izaslanika Stuarta Peacha da je reforma odbrane najsupješnija reforma u BiH, te da nikome se neće dozvoliti narušavanje postignutih rezultata.

Okolića bi prema nezvaničnim informacijama našeg portala sankcije strašno pogodile jer je dvije kćerke odavno poslao u dvije različite evropske zemlje i često ih posjećuje. Sankcije bi značile i zabranu putovanja, što mu uopće ne bi odgovaralo.   

I na kraju, podsjetimo, u januaru prošle godine Okolić je u kasarni Kozara u Banjoj Luci zajedno sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom prošetao crvenim tepihom, dok su umjesto himne BiH, što mu uopće nije smetalo, odzvanjali taktovi srpske koračnice "Marš na Drinu"! Komanda Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH na čijem je čelu brigadir Radovan Jović, 13. januara organizovala je prijem povodom pravoslavnog Božića, a domaćin je bio upravo Okolić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.