open-navfaktor-logo
search
Zbog blokade računa
Radnici Agencije za privatizaciju FBiH: Nemamo plaća ni zdravstvenog od septembra
Radnici Agencije za privatizaciju FBiH danas ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu održali štrajk upozorenja zatraživši od Vlade FBiH da se uključi u rješavanje problema deblokade računa Agencije.
15.02.2021. u 09:53
get url
text

Upozoravaju da zbog te blokade od septembra nemaju plaće, niti im se uplaćuje zdravstveno i socijalno.

{$galerijaFotografija}

- Razlog štrajka je zato što uposlenici Agencije za privatizaciju FBiH, njih 25, nisu dobili plaće od septembra i to je sramota za osnivača, a to je Vlada FBiH. Ovi radnici imaju podršku direktora, nemaju zdravstveno, nemaju socijalno, ne mogu faktički da žive. Nema njih puno, 25 je ljudi. I evo peti je dan štrajka upozorenja i on će trajati 30 dana. Mi pozivamo Vladu FBiH da napokon primi ove ljude i da riješi ovaj problem trajno. Spremni smo znači ući u tužbe radi potraživanja ovih sredstava i proširiti ovaj štrajk - poručio je Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Predsjednik Sindikalne organizacije Agencije Edite Krdžavić je poručila kako traže hitno i aktivno učešće Vlade FBiH u rješavanje njihovog problema.

- Tražimo hitno učešće Vlade FBiH na deblokadi računa, kao preduvjet za ispunjenje naših zahtjeva, isplate plaća, svih naknada i pogotovo zdravstvenog osiguranja, jer ovo je doba pandemije, a ljudi nemaju zdravstveno osiguranje, to je kriminal. Do blokade je došlo jer Agencija za privatizaciju FBiH, sredstva od privatizacije uplaćuje u Razvojnu banku a odluke o njihovoj raspodjeli donosi Vlada FBiH - rekla je Krdžavić i dodala:

- Naime, 2016. godine Agencija za privatizaciju FBiH je uplatila 62 miliona i 800 hiljada KM. Taj novac je prebačen u Razvojnu banku, tako da je Agencija ostala bez sredstava. Tražimo da Vlada hitno nađe rješenje za deblokadu računa Agencije kako bi nam se mogle isplatiti plaće i uplatiti zdravstveno osiguranje.

20210215094915_IMG_2743.JPG
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.