open-navfaktor-logo
search
Spremni i na generalni štrajk
Radnici BHRT-a održali protest upozorenja i ukazali na katastrofalnu situaciju u kojoj se nalaze
AUTOR: BHRT
28.05.2024. u 15:30
get url
text
FOTO: BHRT
Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze.
Predstavnici Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u BHRT-u saopćili su kako će, ukoliko današnji protest ne bude dao željeni rezultat, poduzeti korake ka organizovanju generalnog štrajka, u skladu sa zakonskim procedurama.
Istaknuto je da radnicima te kuće, koji platu nisu dobili već 50 dana, godinama nisu uplaćeni porezi, penzioneri ne mogu ostvariti svoja prava, a zaposlenima je ugrožena egzistencija i pravo na dostojanstven rad.
Radnici tvrde da je podrška predstavnika vlasti ostala deklarativna, a brojna obećanja kako će pomoći rješavanje pitanja ekonomskog opstanka BHRT-a ostala su neostvarena. Na današnjem protestu upozorenja radnicima su podršku uputile brojne organizacije i kolege iz drugih sindikata u Bosni i Hercegovini.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ponudio je pomoć prilikom organizovanja eventualnih budućih protesta, ne u zgradi RTV doma, već ispred Parlamentarne skupštine BiH.
Podsjetili su da novac prikupljen od RTV takse u Federaciji BiH i dalje stoji zaleđen na računu Elektroprivrede BiH, jer nema dogovora o pravednoj raspodjeli sredstava između menadžmenta BHRT-a i Federalne televizije. U međuvremenu, političari obećavaju, ali odgovornost ne preuzimaju.
BHRT je od jučer ukinuo 15 emisija iz svog programa, a neke su i skraćene.
Emisije koje se ukidaju su: "Jedan", "Odbrojavanje", "Putevi zdravlja", "Nova avantura", domaći dokumentarni program, "Propuh", "Thinking Box", "Art Depo", "Moja zemlja", "DVS - Filmski festival u Kanu", "Identiteti", "Global", "Konačno petak sa Majom Miralem", "Inbox", "Trend", dok će emisija "Jutro za sve" trajati dva umjesto tri sata, piše BHRT.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.