open-navfaktor-logo
search
Traže smjenu menadžmenta
Radnici Doma zdravlja Konjic dobili plaće za septembar, Uprava im duguje još dvije i doprinose za 14 godina
Radnici Doma zdravlja Konjic dobili su plaće i topli obrok za septembar, ali im Uprava još duguje uplate za oktobar i novembar 2022. te doprinose za 14 prethodnih godina.
27.12.2022. u 12:17
get url
text

Iako je bilo najava da bi se sjednica Gradskog vijeća Konjica trebala održatri do kraja decembra, na kojoj bi se sa osnivačem razgovaralo o teškoj situaciji u kojoj su se našla 144 uposlenika ove zdravstvene ustanove, to se ipak neće desiti.

Razlog je, kako nam je kazao Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika ove zdravstvene ustanove, to što Uprava na čelu sa direktoricom prim. dr. Jasminkom Brkan-Hrvačić, koju radnici krive za stanje u kojem su se našli, nije na vrijeme dostavila potrebnu dokumentaciju Gradskom vijeću.

- Uprava, ili bolje rečeno, ono što je od nje ostalo, jer je direktorica od oktobra na bolovanju, ponovo je zakazala. Nisu na vrijeme dostavili podatke koji su bili potrebni za sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se razgovaralo o stanju u Domu zdravlja. Sindikat je mjesecima govorio da se finansijski podaci ne prikazuju adekvatno i zbog toga smo tražili da izvještaj po tom pitanju, od donacija, samofinansiranja, onoga što dobijamo od Grada Konjica, potom onoga što ustanova dobija od Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), bude prezentiran na sjednici Gradskog vijeća. Po milioniti put Uprava je zakazala kada je trebala djelovati i mi ćemo na sjednici u januaru od osnivača tražiti da se nesposobni menadžment što prije smijeni - dodaje Kerić.

VEZANI TEKST - Šta će biti sa Domom zdravlja Konjic i 144 radnika; Kerić: Za doprinose nam duguju milione, a traže da šutimo

Prema njegovim riječima, plaće i topli obrok za septembar isplaćeni su iz Rebalansa budžeta Vlade Hercegovačko-eretvanskog kantona (HNK), a ne iz tranše Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK.

- Jutros sam razgovarao sa Kenanom Gredom, predsjednikom Gradske uprave, kojem sam kazao da će Sindikat izvršiti pritisak na Upravu kako bi se dostavili podaci osnivaču i što prije zakazala tematska sjednica - ističe Kerić.

Radnici Doma zdravlja Konjic u generalnom štrajku su od 14. novembra, a 5. decembra izašli su i na proteste.

- Primamo samo hitne slučajeve, ostalo, sve komercijalne stvari koje je obavljao Dom zdravlja (sistematski pregledi), obustavljene su do daljnjeg. Što se tiče materijala sa kojim zdravstveni radnici rade, to nije problem kojeg imamo dva ili tri mjeseca. Mi se sa tim suočavamo šest godina. Pacijenti kupuju lijekove, imamo nešto malo parenteralne terapije. Ustanova nabavlja minimum lijekova, većina je na teretu pacijenata koji uredno plaćaju zdravstveno osiguranje - kaže Kerić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.