open-navfaktor-logo
search
Čekaju Gradsko vijeće
Radnici Doma zdravlja Konjic i u 2023. ušli sa neizvjesnošću: Uprava im duguje dvije plaće i doprinose za 14 godina
Radnici Doma zdravlja Konjic, njih 144, i u 2023. godinu ušli su sa neizvjesnošću - šta će biti sa ovom zdravstvenom ustanovom i uposlenicima čija agonija, u vezi s isplatom plaća i uplatom doprinosa, traje još od 2008. godine.
17.01.2023. u 07:49
get url
text

Iako su ovih dana dobili plaće i tople obroke za oktobar prošle godine, Uprava Doma zdravlja radnicima duguje još dva lična dohotka - za novembar i decembar 2022. i doprinose za 14 prethodnih godina, što je ukupno 23 miliona KM.

Radnici krive menadžment

Za stanje u kojem su se našli, radnici krive isključivo menadžment na čelu sa direktoricom prim. dr. Jasminkom Brkan-Hrvačić koja je, kako nam je kazao Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika ove zdravstvene ustanove, već nekoliko mjeseci na bolovanju.

VEZANI TEKST - Šta će biti sa Domom zdravlja Konjic i 144 radnika; Kerić: Za doprinose nam duguju milione, a traže da šutimo

- Uprava se hvali kako su nam isplatili plaće, a niko od njih ne spominje da nam duguju još dvije i milione za doprinose. Sad je što smo dobili plaću za oktobar po njima za Nobelove nagrade. Ne znam kako ih nije stid - dodaje Kerić.

Iako je bilo najava da bi se sjednica Gradskog vijeća Konjica trebala održati do kraja decembra, na kojoj bi se sa osnivačem razgovaralo o teškoj situaciji u kojoj su se našli radnici, to se ipak nije desilo.

- I za to je kriva Uprava koja na vrijeme Gradskom vijeću nije dostavila potrebnu dokumentaciju. Još čekamo da nas iz Gradske uprave informišu o datumu održavanja sjednice - navodi Kerić.

Podsjetimo, na pitanje Faktora - šta će uraditi kako bi se riješilo pitanje nedostatka novca za isplatu plaća uposlenicima Doma zdravlja Konjic, u oktobru prošle godine iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) odgovoreno nam je "kako je u 2022. zdravstvenoj ustanovi doznačeno 604.000 KM iz sredstava budžeta, te da je neophodna veća finansijska podrška i samog osnivača, u ovom slučaju Grada Konjica, a što je, kako su tada kazali, i njihova zakonska obaveza".

VEZANI TEKST - Nastavlja se agonija Doma zdravlja Konjic; Gradonačelnik Ćatić: Isplata plaća nije u nadležnosti lokalne samouprave

Zbog svega što im se dešava radnici Doma zdravlja Konjic u generalnom štrajku su od 14. novembra prošle godine, a 5. decembra izašli su i na proteste.

- Primamo samo hitne slučajeve, ostalo, sve komercijalne stvari koje je obavljao Dom zdravlja (sistematski pregledi), obustavljene su do daljnjeg. Radimo koliko možemo, ali je pritisak sve veći - kaže Kerić.

Ni riječi o isplati dugovanja

Iako uposlenici odgovornim smatraju menadžment, Uprava krivi Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK.

Naime, direktorica Brkan-Hrvačić još u oktobru prošle godine Faktoru je, kao razlog nedostatka novca za isplatu plaća, navela "stalno nepovoljan ugovor kojeg imaju sa ZZOHNK".

VEZANI TEKST - Dom zdravlja Konjic: Iz Ministarstva odgovorili da su doznačene sve tranše do kraja godine i da novca više nema

- Tri godine u fening mi dobijamo istu tranšu, dok cijene svega divljaju. Jedino rješenje je u povećanju dotacija iz ZZOHNK - kazala je tada Brkan-Hrvačić.

Kerić se osvrnuo i na nagodbu koju su prije desetak godina uposlenici Doma zdravlja Konjic potpisali sa tadašnjom Općom bolnicom u tom gradu, a koji su nekad bili jedna cjelina.

- Oni koji nisu tužili je gro naših uposlenika. Famozna nagodba istječe u martu naredne godine, pa smo održali sastanak sa advokatom koji je zastupao radnike obje ustanove. Onoliko koliko sam informisan, jer nisam bio na sastanku, predloženo je da se nagodba samo notarski ovjeri da bi se priznao dug. Nijedne riječi nije bilo o isplati. Obje ustanove imale su deset godina da svojim radnicima isplate dugovanja, međutim ni marke nije dato, izuzev prošle godine kada su nam sa zakašnjenjem isplaćivali bruto plaće - kazao je Kerić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.