open-navfaktor-logo
search
Nadležni ne reaguju
Radnici izloženi visokim temperaturama, iz inspekcije poručili: Radi se, nema prekršajnih naloga
Visoke dnevne tempereture koje dosežu čak i do 40 stepeni Celzijusa u nekim krajevima mogu biti veoma štetne po stanovništvo, a posebice po radnike koji najmanje osam sati provode na otvorenom uz fizičke aktivnosti. 
29.06.2021. u 07:47
get url
text

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH dalo je preporuke da zbog vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije BiH, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

Međutim, sve je ostalo samo na preporukama. Mjere zaštite na radu i naredba za poslodavce nikada nije izdana.

- Mi imamo zakonsko ovlaštenje za izdavanje preporuka. Što se tiče mjera, one su kao takve sadržane u preporukama, ali sve zavisi od reorganizacije rada kod poslodovaca. Svakako da su poslodavci dužni da provode sve mjere zaštite na radu koji će spriječiti nastupanje bilo kakvih štetnih posljedica. One su se odnosile na organizaciju rada, ali ukoliko se organizacija rada ne može prilagoditi, poslodavac je dužan da provodi opće mjere zaštite na radu koje sprečavaju nastanak neželjenih posljedica - kazali su nam iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH.

Naveli su da je Inspekcija za zaštitu na radu nadležna za provođenje mjera i sankcionisanje poslodavaca koji krše mjere zaštite na radu. Međutim, iz kantonalne inspekcije su nam kazali da nije zabilježen niti jedan prekršajni nalog.

- Obilazimo teren u skladu sa svojim mogućnostima, ali imamo mali broj inspektora. Što se tiče nas, radi se. Nije bilo kazni i prekršajnih naloga - poručili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.