open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Radnici na ulice, a gdje će političari za 1. maj: Neko u postelji, neko s prijateljima...
Dio rudara doći će za 1. maj na protest pred zgradu Vlade FBiH u Sarajevu. Pridružit će im se i predstavnici Sindikata metalaca i Sindikata šumarstva, dok će protestnu vožnju održati i Sindikat trgovine čiji će članovi, vjerovatno, dan provesti radeći.
30.04.2021. u 17:13
get url
text

Državni službenici i zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama imaju, prema ustaljenoj praksi (i slovu zakona), produženi vikend jer je 2. maj "pao" u nedjelju.

A kako će i gdje će provesti prvomajski praznik, pitali smo političare.

Zoran Blagojević, savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića, odgovorio je da će Novalić 1. maj provesti radno.

VEZANI TEKST - Rudari iz FBiH sutra izlaze na protest u Sarajevu, radnici u trgovini će na prvomajski marš

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo kazao nam je da će praznik rada, "uz ove ramazanske dane biti kod kuće", te odmarati uz porodicu.

Vesko Drljača, dopremijer FBiH i ministar rada i socijalne politike FBiH, doći će u Sarajevo i 1. maj obilježiti u užem krugu prijatelja.

- Sutra i prekosutra planiram biti s porodicom u rodnom kraju – kazao je u petak Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine.

Draganu Mektiću, zastupniku SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ovaj 1. maj vjerovatno će ostati u sjećanju.

- Sinoć (u četvrtak, op. a.) sam operisao žuč, praznike provodim kući u krevetu – rekao je Mektić.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, subotu će provesti sa najmilijim, a poslijepodne, dodao je, priprema iftar te će sa nekoliko rođaka i njhovim porodicama zajedno iftariti.

Ružnić je kazao i da mu nedjelja nikada nije bila draga, da je sestre, sestričine i sestriće ispratio u inostranstvo, te će i ovu nedjelju isto tako ispratiti "snahu i dvoje djece od sestrića mi".

Kontaktirali smo i druge bh. premijere, ministre..., ali neki nam nisu htjeli odgovoriti, a neki već nisu bili dostupni.

S druge strane, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović 1. maj će biti na poslu u Domu sindikata u Sarajevu, Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, će kao i većina poljoprivrednika iskoristiti lijepo vrijeme za sjetvu...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.