open-navfaktor-logo
search
Ne žele smjenu direktora
Radnici pitaju Fortu: "Skenderija" se digla iz pepela, ko i zašto sada želi promjenu u preduzeću?
Na današnjoj konferenciji za medije u Skenderiji javnosti su se obratili članovi Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti te sindikalne podružnice Kantonalnog javnog preduzeća Skenderija Sarajevo povodom najave smjene direktora tog preduzeća Amera Kape.
05.01.2022. u 13:06
get url
text

Javnosti se prvo obratila predsjednica Sindikata rada trgovine i uslužnih djelatnosti Mersiha Beširović.

- Žao mi je što godinu moramo početi ovako. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i njegova vlada odgovornost žele prebaciti na Nadzorni odbor, a Vlada je ta koja je najodgovornija - smatra Beširović.

Istakla je da smatra obavezom stati uz stavove radnica i radnika Skenderije.

- Nismo se petljali i nemamo namjeru postavljati direktore, ali ne možemo prihvatiti da jedna retrogradna praksa zbog koje smo svi razočarani bude nastavljena, a posebno ne sada kada su građani rekli kakvu vlast žele i vrlo jasno su čuli obećanja od sadašnje vlasti - istakla je ona.

{$galerijaFotografija}

Istakla je da Skenderija već dugi niz godina problematično preduzeće, ali da se na kraju ipak "digla iz pepela".

- Ko i zašto želi promjenu u preduzeću koje se vratilo u život, zašto je bitno iz koje je stranke direktor ako preduzeće posluje dobro, šta je sa obećanjima da je doba kriminala i korupcije završeno? Ovo su pitanja za premijera Fortu - zaključila je Beširović.

Nakon toga javnosti se obratio i Haris Vukas, glavni povjerenik ovog preduzeća.

Vukas je upozorio na način na koji se želi smjeniti direktor Skenderije Amer Kapo.

- Mi smo u pandemijskoj godini uspjeli isplacivati plaću iako 90 posto procentualno nismo radili kao preduzeće. Mi ne stojimo ni iza ijedne stranke, ne želimo da nam stranke unose bilo šta u Skenderiju. Naš direktor je imao viziju i mnoge stvari i manifestacije su vraćene u Skenderiju njegovim dolaskom - naglasio je Vukas.

Istakao je da je ovo loša slika za Vladu KS na koji način ovo radi.

- Apsolutno smo svi mi protiv smjene aktuelnog direktora - zaključio je Vukas.

Tokom konferencije u sali se pojavio i direktor Amer Kapo koji je od radnika dobio gromoglasan aplauz. Kapo se nije obraćao medijima.

0J4A0883.JPG
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.