open-navfaktor-logo
search
Žele veće plaće
Radnici poručili Vladi KS: Vi ste sluge narodu, a ne gazde; možemo paralizovati kanton za sat
Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo održava se protestni skup radnika Koordinacije osam sindikata u Kantonu Sarajevo, koju čini više od 25.000 radnika, članova sindikata osnovnog obrazovanja, policije, državnih i kantonalnih službenika srednjeg obrazovanja, radnika u zdravstvu i komunalnoj privredi.
14.12.2022. u 10:52
get url
text

VEZANI TEKST - Protesti radnika ispred zgrade Vlade KS, zahtjeve ima osam sindikata: "Forto, vrati pare"

Radnici su poručili da su premijer i ministri sluge narodu, a ne gazde.

- Premijeru, mi predstavljamo 25 hiljada ljudi i mi smo sistem koji može paralizovati kanton u roku sat vremena. Ovi radnici imaju dostojanstvo, ali nemaju dostojanstven život zahvaljujući vama. U svojim govorima ste rekli da će ovo biti metropola, a građani u velikim metropolama imaju dostojanstvenu zaradu, to želimo i mi. Govorili ste da u sistemu ima para, ali da ih pojede korupcija, pa nas interesuje da li ste nas slagali ili ste prestali da se bavite korupcijom ili ste ogrezli u korupciji, gdje su pare - poručio je jedan od predsjednika sindikata. 

Radnici su na proteste došli sa desecima zastava i transparenata te sa jasnom porukom prema Vladi KS da im mora vratiti dostojanstvo.

Nezadovoljni radnici traže od Vlade isplatu jednokratne novčane pomoći u visini od 1.080 KM te povećanje osnovice za obračun plaća za narednu 2023. godinu.

Radnici, između ostalog, nose transparent na kojem piše "Forto, vrati pare".

Radnicima se pokušao obratiti i premijer KS Edin Forto, ali radnici su izviždali njegov pokuašaj obraćanja.

VEZANI TEKST - Forto se pokušao obratiti radnicima, oni ga izviždali i poručili: Hoćemo pare, a ne govore

Dok se sindikalac Saudin Sivro obraćao okupljenim radnicima, premijer KS je davao izjave za medije pa je kazao i to da Vlada podržava sindikalne aktivnosti, ali da im on ne može obećati ništa. Iz Vlade tvrde da novca nema u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS za te stavke.

- Mi provjereno znamo da ima više od 550 miliona KM i da uopće nije upitna isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 1.080 KM, ali i ostalih zahtjeva koji su upućeni izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora koji je potpisan u aprilu ove godine - kazao je Faktoru Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Sivro je na kraju skupa poručio da će stupiti u generalni štrajk ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.