open-navfaktor-logo
search
Zornić pa Alagić
Radnici tvrde, Uprava Toplana šuti: Umjesto dva, dobit će četiri izvršna direktora i 16 rukovodećih pozicija
Radnici tvrde kako bi na jednu od tih rukovodećih funkcija trebao doći i sam Zornić
30.10.2019. u 14:33
get url
text

Vladajuća šestorka u Kantonu Sarajevo na direktorsko mjesto u KJKP Toplane postavila je Envera Zornića koji se na toj poziciji zadržao nepunih pet mjeseci, a na njegovo mjesto došao je također kadar SDP-a Berin Alagić.

Alagić obnaša funkciju vršioca dužnosti direktora Toplana, ali nastavlja da radi gdje je njegov prethodnik stao. Tako barem tvrde radnici ovog sarajevskog preduzeća. 

Radnici također tvrde da je od 19. augusta u sarajevske Toplane bez konkursa primljeno sedam zaposlenika, bliskih SDP-u i bivšem direktoru Zorniću.

-Zornić je, dolaskom na direktorsku poziciju, počeo sa promjenom postojećih organizacionih shema i formiranjem novih, koji sa sobom vuku i nova zapošljavanja, opet vjerovatno stranačkog kadra. Prema staroj organizacionoj shemi u preduzeću je bilo 11 rukovodećih radnih mjesta sa dva izvršna direktora, sektora tehničkih poslova i marketinga i Sektora finansijsko-računovodstvenih, pravnih i općih poslova. Međutim, nova shema predviđa 16 rukovodećih radnih mjesta sa četiri mjesta za izvršne direktore Sektora za tehničke poslove, Sektora marketinga, Sektora ekonomsko-finansijskih poslova i Sektora za ljudske resurse, pravne i opće poslove - tvrdi se u pismu radnika koje je dostavljeno našoj redakciji. 

Prema tvrdnjama uposlenika, novoimenovani v. d. direktora Alagić je smijenio ljude sa rukovodećih funkcija kako bi na ta mjesta postavio nove.

Radnici tvrde kako bi na jednu od tih rukovodećih funkcija trebao doći i sam Zornić.

Od Uprave Toplana tražili smo da nam kažu ko će biti na rukovodećim pozicijama novih sektora, kolike će biti plaće tim rukovodiocima, da li je mjesto osigurano i za smijenjenog Zornića, te šta je sa novouposlenim radnicima. Međutim, do objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

Radnici Tolana dostavili su nam dvije sheme koje se odnose na organizaciju rada u njihovom preduzeću. Jedna je stara, a za drugu tvrde da je nova i da prikazuje povećanje rukovodećih pozicija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.