open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Radnici TVSA tvrde da trpe mobing, direktorica Jurišić: Nikada nisam prijetila otkazom
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici razmatra Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća Televizija Kantona Sarajevo za 2020. godinu.
29.09.2021. u 16:12
get url
text

Direktorica TVSA Duška Jurišić kazala je kako je ova Ustanova poslovala pozitivno, te da su svoj rad prilagodili uvjetima koronavirusa.

Istakla je kako su prenosili sve sjednice Skupštine KS, te da su morali dolaziti na posao i da nisu mogli raditi online kao zastupnici u Skupštini KS.

Navela je kako sada radnici na Televiziji rade više jer ih je 120, što je manje u odnosu na prethodne godine.

- Za prosječnu plaću radi 120 radnika, koja je bila manja za 200 manja od plaće radnika u Toplanama, a svega 80 maraka veća od plaće radnika u GRAS-u i u KJK Rad. Plaće im nisu rasle u zadnjih 10 godina – kazala je između ostalog Jurišić.

Oko 32.000 maraka plaća se mjesečno za zakup prostora koji koristi TVSA, navela je također direktorica.

- Uprava je veoma posvećena cilju objektivnog informisanja javnosti, uvažavanja svih sagovornika i opcija, općeg interesa građana i općeg dobra. Ova Uprava ukoliko dobije priliku u drugom poluvremenu zna šta hoće, savremeni javni televizijski servis kakav glavni grad BiH treba da ima– kazala je na kraju predstavljanja izvještaja Jurišić.

Upitana da li su uposlenici vršili ljekarske, sistematske preglede, Jurišić je kazala kako nisu realizirani ni u 2019, kao ni u 2020. godini.

Programski sadržaji TVSA

- Zdravstveni sistematski pregledi bili su predviđeni za 2019. podsjećam Skupština preduzeća nije prihvatila plan nabavki, ja sam se konsultirala sa medicinskim stručnjacima, i vezano za ovu godinu, u stanju pandemije raditi sistematske preglede besmisleno je. S obzirom da je bilo pitanje da li će biti rađeni rečeno mi je da sačekam da se okonča četvrti val koronavirusa i da će tek tada sistematski pregledi dati stvarno stanje – navela je Jurišić odgovarajući na pitanje zastupnika Vedrana Jakupovića.

Zastupnici su pitali i za disbalans pozicije i opozicije u programu TVSA, na što je Jurišić kazala da to nije tačno.

Zastupnica Jasmina Biščević Tokić pitala koliko je opomena pred otkaz dato uposlenicima, te da li je tačno da direktorica prisustvuje sjednicama uređivačkog kolegija i da učestvuje u uređivačkoj politici.

- Odgovorno tvrdim da nikada nisam prijetila otkazom – navela je Jurišić.

Kazala je da "nažalost ne prisustvuje sjednicama Kolegija, da bi trebala da prisustvuje i da će prisustvovati".

- Svi ljudi koji su zaposleni na TVSA su zaposleni na potpuno zakonit način - istakla je Jurišić.

Dodala je i da je prekovremeni rad na TVSA plaćen. Vezano za zgradu TVSA istakla je da se sve vrijeme postojanja iznajmljuje isti prostor, te da je sa internim revizorom razgovarala o mogućnostima preseljenja ove ustanove.

- Nedopustivo je da se program emitira u neuslovnim prostorijama. Razmišljamo o novim prostorijama – kazala je Jurišić.

Navela je i da pravilnik o disciplinskoj odgovornosti ne postoji i da treba da se radi na tome, a da se sve radi po Pravilniku o radu.

Istakla je, također, da RAK nije imao nikakvih primjedbi na rad TVSA.

Zastupnik Mahir Dević upitao je direktoricu Jurišić da li je upoznat sa pismom koji su napisali uposlenici ove Ustanove u kojima se žale na uvjete rada, na što je ona odgovorila da nije.

Naime, još u junu 2021. godine premijeru Vlade KS, predsjedavajućem Skupštine KS, Ministarstvu pravde i uprave KS te skupštinskim zastupnicima pisali su uposlenici Televizije Sarajevo gdje su iznijeli probleme sa Upravom ovog preduzeća.

U pismu su naveli kako se u ovom preduzeću dešavaju "strašni, profesionalno i etički neopravdani pritisci".

- Istim rukovodi upravo direktorica Duška Jurišić, dok joj na našu žalost nesebičnu podršku pruža naš „dojučerašnji prijatelj“ i kolega Haris Dučić – navode neki uposlenici.

- Ono zbog čega vapajimo je prije svega neetička, neljudska i neprofesionalna komunikacija zbog koje iz naše Televizije iz dana u dan izlazi sve više potencijalnih pacijenata kako kardioloških, a ništa manje i psihijatrijskih ustanova – također su naveli u pismu.

Učestala su, kažu, bolovanja, ali ne kao rezultat bojkota već kao "rezultat istinskih dijagnoza uzrokovanih stalnim provokacijama, ponižavanjima i nezakonitim nalozima".

- Niz je pokrenutih bolovanja u kolektivu usljed psihičkog maltretiranja i sva su provjeriva, pa čak i kroz Centar porodičnog savjetovališta u kojima je sve više seansi naših kolega. Da, ima i bit će tužbi – navode uposlenici.

Kažu da je direktorica Jurišić ko zna koji direktor po redu.

- I svima smo se adaptirali, svačije i svakakve politike morali slijediti, nerijetko svoj profesionalizam zbog silnih bahatosti bacati pod moge, no ova godina sa ovom upravom je vrhunac. Dovela nas je do izdržljivosti, ljudskog dostojanstva i granice srama – stoji u pismu.

"Dijalog na političkoj bazi"

Nezadovoljni uposlenici također navode da niti jedan minut programa nije komercijalan niti atraktivan.

- Sve se pretvara u dijalog na političkoj i politiziranoj bazi. Reklama je sve manje ili su iste u cijelosti neatraktivne i ako imamo apsolutno desetkovanu marketing službu, čiji službenici su, evidentno je profesionalno i moralno iscrpljeni. Nadamo se da vi kao predstavnički organ ne podržavate robovlasnički sistem, no svjesno ili nesvjesno podrškom ove ili ovakvih uprava apsolutno ugrožavate ljudske slobode i ljudski integritet – navedeno je u pismu.

Istakli su da je "kruna apela molba da sve naredne uprave u svojim aplikacijama ponude nešto više od šturog CV-a".

- Neka ponude poslovne strategije i naravno neka ponude ljekarsko uvjerenje kojim dokazuju i psihološku stabilnost. Tada ovakve upravem kakva je ova neće imati šansu da zlostavljaju poštene, časne i vrijedne ljude – zaključili su uposlenici uz apel da im se pomogne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.