open-navfaktor-logo
search
Traže veće plaće
Radnici u zdravstvu HNK deveti dan u štrajku: Bivši ministar im je "nepoželjna osoba", šta očekuju od novog
Deveti je dan kako je 4.000 radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u generalnom štrajku, a traže potpisivanje Kolektivnog ugovora koji je istekao u augustu i veće plaće.
10.11.2023. u 14:37
get url
text

U ponedjeljak (6. novembar) sada već stara Vlada HNK, jer je jučer Skupština ovog kantona izglasala novu, na hitnoj telefonskoj sjednici, a na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, usvojila je Odluku o pokretanju postupka pregovora za zaključenje granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva.

 VEZANI TEKST - Medicinari HNK izašli na ulice: Čekamo da Vlada provede obećano u protivnom desit će se šatori i još masovniji protesti

Od tada do danas predstavnici sindikata radnika u zdravstvu HNK održali su nekoliko sastanaka sa predsjednikom Pregovaračkog tima Vlade HNK Antonijom Vujicom i njegovom zamjenicom Brankom Bošković.

Prema riječima Ivice Anića, predsjednika Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, stavovi su donekle približeni, kada je riječ o novom Kolektivnom ugovoru, ali zvanične ponude Vlade još nema.

- Očekujemo da će početkom iduće sedmice Vlada HNK prema sindikatima uputiti ponudu za rješavanje ove situacije. Ukoliko se to ne dogodi nastavljamo sa štrajkom, a nije isključena i nova protestna šetnja - navodi Anić.

Dok se dogovor ne postigne, ispaštaju građani HNK koji od 2. novembra ne dobijaju adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu uslugu.

- Dok je štrajk primat će se samo životno ugroženi pacijenti i hitni slučajevi jer je takav dogovor. Pacijenti ovo nisu zaslužili, ali mi smo na to upozoravali mjesecima ranije i niko nas od nadležnih nije čuo - naglašava Anić.

Sindikati radnika u zdravstvu HNK ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je novi kolektivni ugovor te povećanje plaće i satnice, koja je u ovom Kantonu (2,30 KM) ispod one koja je propisana u Federaciji BiH (2,31 maraka).

 VEZANI TEKST - Imaju najnižu satnicu u FBiH: Oko 4.000 zdravstvenih radnika u HNK ide u generalni štrajk

- Zdravstveni radnici u HNK rade već mjesecima bez Kolektivnog ugovora koji regulira sva naša prava. Tražimo povećanje plaće u skladu sa rastom inflacije i potrošačke korpe - navodi Anić.

Anića smo pitali i kako ocjenjuje rad dojučerašnjeg ministra zdravstva Gorana Opsenice, te šta očekuje od novog Milenka Bevande?

- Od novog ministra očekujem sve suprotno od onog što je bio dosadašnji, a to je da što prije riješi problem radnika u zdravstvu HNK. Što se tiče ocjene bivšeg ministra Opsenice, mogu reći da je on za zdravstvene radnike u HNK najnepoželjnija osoba i do sada vjerovatno najgori ministar zdravstva kojeg je ovaj kanton imao. Čovjek koji je dva puta zdravstvene radnike doveo u generalni štrajk, koji se u jednom trenutku povukao, pa čak ostavio na cjedilu i samog premijera i Vladu, jer je on bio odgovoran za sektor zdravstva, najbolje govori o bivšem ministru i o tome šta zdravstveni radnici misle o njemu. Dovoljno je reći da se Opsenica među svim zdravstvenim radnicima karakterizira "personom non grata" - kazao je Anić.

O trenutnom stanju u zdravstvu u HNK, generalnom štrajku radnika te kako će se i kada riješiti ovaj problem, željeli smo upitati i novog ministra Bevandu. Iz njegovog kabineta jutros nam je rečeno da pošaljemo upit, što smo i učinili, ali odgovor do zaključivanja teksta nismo dobili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.