open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Radnici u zdravstvu izlaze na proteste: Ministar Vranić je pokazao da ne može ništa korisno uraditi
Predstavnici sva tri sindikata zdravstva u Kantonu Sarajevo (Sindikata radnika u zdravstvu, Sindikata doktora medicine i stomatologije i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS) na današnjoj press konferenciji u Sarajevu najavili su da će 5. septembra održati proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. 
29.08.2023. u 11:49
get url
text

Istakli su da ukoliko predstavnici vladajuće strukture ne dođu sa konkretnom ponudom, prihvatljivom za radnike u zdravstvu, stupit će u generalni štrajk. Podsjetimo, zdravstveni radnici traže korekciju neto satnice, odnosno povećanje plaća. 

- Odgovornost je na ministru Kantona Sarajevo (Haris Vranić) zašto što smo došli do ovoga. Ako Vlada KS ne učini nešto i ne nađe bolju osobu od aktuelnog ministra, koji je dokazao da ne može ništa korisno uraditi, bojim se da ćemo morati stupiti u generalni štrajk. Ovi pregovori su zbog njegove neodgovonosti, izmišljanja da mi pripadamo nekoj političkoj stranci ili menadžeru. Ne postoji autoritet u bilo kojoj političkoj stranci koji može utjecati na sindikat, odnosno ja nikada neću biti pod utjecajem nijednog političara, mogu samo da čujem stavove mojih kolega i nikoga više.

Mi smo iznad svih političkih stranaka. Posebna odgovornost leži na aktuelnom ministru. Ako se ništa ne promijeni, onda Vlada KS mora biti spremna da preuzme odgovornost. Vlada KS mora pronaći osobu koja će biti spretnija i sposobnija. Umjesto da se ministar bori da se popravi stanje u zdravstvu, on se trudi da smanji plaće na 600 KM. Ništa pozitivno nije učinjeno. Pogledajte koliko je ljekara otišlo iz KS za vrijeme njegovog mandata. Neprijatelji ove države jesu oni koji urušavaju javno zdravstvo. Ovom nebrigom i nepoštovanjem mi nećemo imati ljekare. Mi smo prinuđeni da idemo u te proteste, a onda ako se ništa ne promijeni, i u generalni štrajk  - kazao je Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

Ističe da je ovo poruka ne samo "aktuelnom ministru nego i vlasti u KS da se više nikada ne smiju ponašati tako neozbiljno, tako bahato".

{$galerijaFotografija}

- Iako je nepopularan potez štrajk, tražimo razumijevanje i od naših pacijenata, od građana tražimo podršku jer svi ćemo imati koristi ako ovo bude pozitivno riješeno - naglasio je Hočko. 

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, kaže da kada su "podnijeli zahtjev za izmjenu neto satnice, da je Vladi KS i resornom ministarstvu trebalo pet mjeseci da formiraju pregovarački tim, da bi u junu krenuli sa pregovorima, nakon toga i sa sastancima, ali nikada nisu konkretno dostavili koliko mogu izdvojiti sredstava za povećanje neto satnice na nivou KS".

- Mi smo treći sastanak napustili jer su rekli da su voljni skinuti sa liječenja teško oboljelu djecu da bi nama ispoštovali neto satnicu. Poslije toga smo krenuli pravno zakonski. Mi smo do danas poslali prijedlog za mirovno vijeće i svi rokovi vlade kantona su prošli, od danas počinjemo potpisivanje sa menadžmentima o štrajku. Tako da ćemo 5. septembra ispred Vlade KS organizovati proteste. Taj protest će trajati od 13.30 do 15 sati, a nakon toga ćemo objaviti termin generalnog štrajka. Želim naglasiti da Zavod zdrastvenog osiguranja imao rekordan budžet - 583 miliona. 

Nema volje Vlade KS, niti resornog ministarstva da bilo šta popravi za naše osiguranike. Imali su vrijeme, imali su vlast, imali su novac. Sve su mogli postaviti da funkcioniše kako treba. Mi smo prinuđeni na ove korake jer je to jedini način da dokažemo da mi želimo dobro pacijentima. Naš zahtjev je 3,28, a ako dođe do generalnog štrajka je 3,41. Nećemo spustiti ljestvicu. Minimalno 3,28 i da završimo priču - istakao je Sadiković.

Elvedin Vatreš, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS, naglasio je da se bore za svoja prava, za "osobe koje spašavaju i rađaju život".

- Dolazimo u situaciju gdje se potpisuje sporazum sa privatnim sektorom. Je li moguće da neko ko nas predstavlja želi sve to da okrene privatnom sektoru. Taj privatni sektor ne treba da uništi javni sektor. Mi kao zdrastveni radnici uviđamo da dolazi do propadanja javnog sektora, a odrasli smo, više mi to liči da se radi namjerno. Još se nadam sluhu resornog ministra, premijera Uka. Nadam se da će prihvatiti naše zahtjeve - istakao je Vatreš. 

0J4A9575.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.