open-navfaktor-logo
search
Postigli dogovor
Radnici u zdravstvu KS odustali od štrajka, premijer Uk potpisao povećanje satnice, ali ne koliko su medicinari tražili
Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, zajedno sa sva tri sindikata zdravstva (Sindikat radnika u zdravstvu KS, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS) potpisao je danas dogovor kojim se usaglašavaju tekstovi sva tri postojeća kolektivna ugovora o povećanju najniže neto satnice sa trenutnih 2,76 KM na 3,00 KM, što je manje od prvobitnog zahtjeva sindikata koji su tražili 3,28 maraka.
15.09.2023. u 15:45
get url
text

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu: Vlada KS kao da želi štrajk, neka odgovore na zahtjev o mirenju

Potvrdio je to za Faktor Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, dodajući kako nakon ovoga radnici u zdravstvu u KS odustaju od generalnog štrajka koji je najavljen za ponedjeljak - 18. septembra.

 

- Premijer Uk je pristao na povećanje satnice, nakon čega su sindikati odustali od najavljenog generalnog štrajka koji je bio zakazan za ponedjeljak - 18. septembra u 7.30 sati - naglasio je Sadiković.

U Zaključku kojeg su sindikati potpisali sa premijerom Ukom stoji da će najniža neto satnica u oblasti zdravstva za područje KS za period od 1. septembra do 31. decembra 2023. iznositi 3,00 KM, a od 1. januara 2024. do 1. aprila 2025. godine 3,07 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.