open-navfaktor-logo
search
Skupština 6. jula
Radnici u zdravstvu KS plaće po novim kolektivnim ugovorima dobit će tek u augustu
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo plaće po novim kolektivnim ugovorima, koji su potpisani još krajem aprila, primit će tek u augustu.
24.06.2022. u 14:32
get url
text

Naime, kako je danas objavljeno na stranici Vlade KS, "Kolegij Skupštine KS zakazao je tek za srijedu 6. jula 53. redovnu sjednicu na kojoj će biti razmatran i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS".

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu pitaju vlast u KS: Zašto se ne provode potpisani kolektivni ugovori, plaće i za juni po starom

Kako je navedeno u obrazloženju Vlade, "rebalans ovog finansijskog plana potreban je i radi usklađivanja određenih vrsta naknada za finansiranje radnika u ugovornim javnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa novim kolektivnim ugovorima potpisanim između Vlade KS i predstavnika sindikata radnika u zdravstvu, kao i zbog projekcija rasta određenih naknada i troškova unutar planiranih sredstava ukupnih rashoda".

Podsjetimo, predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindikata radnika u zdravstvu KS i Sindikata doktora medicine i stomatologije KS još 28. aprila potpisali su Granski te dva Strukovna kolektivna ugovora sa Edinom Fortom, premijerom KS, i Harisom Vranićem, ministrom zdravstva KS.

Nakon toga, više od 20 dana čekalo se da ugovori budu objavljeni u Službenim novinama KS, što je učinjeno 19. maja.

VEZANI TEKST - Forto potpisao kolektivne ugovore radnicima u zdravstvu; Selimić: Održao sam obećanje, nismo se rukovali

Kako je u sva tri teksta kolektivnih ugovora navedeno kako će se primjenjivati od 1. aprila 2022. godine, to znači da vlast u KS zaposlenima u zdravstvu već duguje razlike plaća za tri mjeseca - april, maj i juni, jer će radnicima i primanja za ovaj mjesec, koja uskoro trebaju dobiti, biti isplaćena po starim kolektivnim ugovorima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.