open-navfaktor-logo
search
Agoniji nema kraja
Radnici u zdravstvu KS treću godinu traže svoja prava: Konaković i Forto opstruiraju dogovor
Treća je godina kako su članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo u generalnom štrajku.
21.03.2022. u 08:11
get url
text

Više od tri hiljade radnika od 2. septembra 2019. godine traže svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

Neka se Kafedžić pozabavi neprovođenjem sudskih odluka

Zbog čega vlast u Kantonu Sarajevo, na čelu sa Harisom Vranićem, ministrom zdravstva, 30. mjesec u agoniji, kojoj se po svemu sudeći ne nazire kraj, drži radnike u zdravstvu, i izbjegava sastanak sa njihovim predstavnicima, teško je običnom čovjeku zdravorazumski pojmiti.

Prim. dr. Edo Selimić

Uporedo s takvim odnosom prema jednom dijelu radnika u zdravstvu, vlast u KS sa drugim, Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije, krijući pregovara i dogovara, te iz godine u godinu, nezakonito, "ispod stola" potpisuje Strukovni kolektivni ugovor, kojeg uzgred rečeno ne poznaje Zakon o radu Federacije BiH, a po kojem im se potom isplaćuje plaća po uvećanom koeficijentu koji im je još 2017. odobrila tadašnja Vlada KS, na čelu sa Elmedinom Konakovićem.

A sve je ustvari počelo 2017. kada je Sindikat radnika u zdravstvu KS prvi put stupio u štrajk koji je trajao 22 dana. Sindikat je tada, prema riječima prim. dr. Ede Selimića, predsjednika, "jedva uspio izboriti povećanje satnice sa 2,28 na 2,60".

- Važno je kazati da je tada premijer bio Konaković koji je još bio u SDA. Satnicu koju smo tada izborili i danas koriste svi uposlenici u zdravstvu Kantona Sarajevo koji se finansiraju preko Zavoda zdravstvog osiguranja KS. Hoću da kažem, da se Sindikat radnika u zdravstvu KS tada nije borio samo za sebe, nego za sve uposlenike u zdravstvu. Imali smo istu situaciju i 2018, za vrijeme premijera Adema Zolja, ali smo nakon mjesec pregovora potpisali kolektivni ugovor. A onda je došla 2019. kada smo 2. septembra stupili u generalni štrajk kada je na vlasti bila "šestorka" koju su činili (Narod i pravda (NiP), Savez za bolju budućnost (SBB), Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL)).

Sa njihovih političkih sastanaka uvijek smo imali informacije - koja stranka je koji stav iznosila. Dakle, Konaković je stalno imao isti stav, koji je tada bio kao i Kemala Ademovića u smislu - "pa trebamo im nešta dati", dok je premijer Edin Forto držao tvrdi stav koji je pretočio u riječi koje nam i danas odzvanjaju u ušima - "mogu štrajkovati i deset godina, ništa im ne dam". Ostali učesnici, koji su činili "šestorku", bili su u vlasti po onoj narodnoj - "neka nas u vlasti, nećemo puno talasati" – navodi Selimić.

Konaković i Forto radili i potpisivali nezakonito

Kaže kako je svima davno postalo jasno da su Konaković i Forto ti koji sve vrijeme opstruiraju dogovor.

- To je jasno ko dan i mi smo protiv ta dva lika do sada dobili četiri presude na Kantonalnom, te Vrhovnom i Ustavnom sudu Federacije BiH. Time smo dokazali da sve što su Konaković i Forto radili i potpisivali sa drugim sindkatima, bilo nezakonito. Kada Forto treba da priča o presudama, on tada kaže da se "presude ne komentarišu, nego provode". No očigledno je da Forto "komentariše, ali i ne provodi sadržaj te četiri presude". Dakle, premijer, kojem su puna usta rada po zakonu, ne provodi presude suda i time obmanjuje javnost. Konaković kaže kako je Sindikat radnika u zdravstvu politički motiviran. Evo još jednom da upitam Konakovića - "kako je to moguće kada smo kod sve do ijedne stranke, koja je u poziciji i u opoziciji, djelovali kako bismo se izborili za prava radnika" - ističe Selimić.

Nezakonitim potpisivanjem Strukovnog kolektivnog ugovora sa Sindkatom doktora i neprovodeći presude, Forto je do sada, kako navode u Sindikatu, Zavod zdravstvenog osiguranja KS (ZZOKS) oštetio za više od 33 miliona KM.

- Svaki mjesec takvim svojim ponašanjem naš premijer ZZOKS ošteti za novih 850.000 maraka. To je i predmet krivične prijave njega (Forto) i njegova dva ministra pravde i uprave i rada i socijalne politike iz prvog mandata, i Konakovića te njegova dva ministra. Prošle godine 31. marta je posljednji dan zakonski usvojen Finansijski plan ZZOKS. Kako biste izračunali - koliko vam novca treba za bruto plaće uposlenika u zdravstvu KS, potrebna je osnova, a ona je - potpisan Granski kolektivni ugovor. Nijedna druga osnova ne postoji. Prošle godine smo upozorili zastupnike Skupštine KS da rade krivično djelo. No, politikantski oni su izglasali Finansijski plan i to je završilo u Kantonalnom tužilaštvu. Ove godine isti scenarij, deset puta je Vranić vratio plan ZZOKS na neke dorade proizašle iz njegove glave. Plan je objavljen, a obrazloženje za njegovo donošenje, u najmanju ruku je smiješno. Ni ovog puta nema osnove za izračun potrebnog novca za bruto plaće uposlenika - pojašnjava Selimić.

Vranić, koji je, kako kaže, "zalutao na poziciju ministra, mjesecima opstruira Sindikat radnika u zdravstvu, ne znajući kako bi se ponašao".

- Postoje dva strukovna sindikata - doktorski i sestrinski, koji je politički napravljen i čiji je zadatak, izvlačenjem medicinskih tehničara, iznutra oslabiti Sindikat radnika u zdravstvu. Sa strukovnim sndikatima mogu se potpisati samo strukovni kolektivni ugovor. No, takvi ugovori ne postoje u Zakonu o radu FBiH. Zakon poznaje samo Granski kolektivni ugovor. Sindikat radnika u zdravstvu jedini je granski na području cijelog KS, ako izuzmemo Sindikat KCUS-a jer se radi o zdravstvoj ustanovi koja je na federalnom nivou. No, Vranić i vladajuća "trojka" u pat poziciji su jer ne znaju iznaći rješenje koje bi bilo u zakonskim okvirima. U svojoj pravnoj borbi mi upravo koristimo njihove nezakonite radnje. Svi znamo da kanton ima Ured za borbu protiv korupcije, iza kojeg tako čvrsto stoji Vlada KS. Evo prilike da Erduan Kafedžić, koji je na njegovom čelu, počne raditi svoj posao, odnosno da se pozabavi pitanjem - zašto se četiri presude, koje je Sindikat radnika u zdravstvu dobio protiv dva premijera - Konakovića i Forte, ne provode. Gospodo, pokažite primjerom da ste u svojim redovima počeli čistiti nered i provoditi zakon - navodi Selimić.

Na sastanak sa Vranićem čekaju mjesecima

I dok predstavnici druga dva sindikata mogu kod Vranića kad požele, onima koji predstavljaju Sindikat radnika u zdravstvu to nije dozvoljeno. Na sastanak, kako nam rekoše, čekaju mjesecima.

- Imamo pouzdanu informaciju da su kod Vranića 15. marta bili predstavnici doktorskog sindikata na čelu sa dr. Izetom Hočkom, koji je, iako mu to Statut Sindikata ne dozvoljava jer je penzionisan, i dalje predsjednik. S druge strane, mi mjesecima čekamo sastanak sa pregovaračkim timom Vlade KS. Posljednji sastanci pregovaračkih timova Vlade KS i Sindikata održani su 11. augusta i 12. novembra prošle godine. Od tada nas Vranić izbjegava. To vam je klasični inat, kompleks, sujeta, prepotentnost Konakovića i Forte jer bez njihovog znanja ništa se ne smije uraditi. Konaković je toliko u prethodnih nekoliko godina, unio animoziteta među uposlenike u zdravstvu da se to neće ispraviti u narednih minimalno deset godina - ističe Selimić.

No, u Sindikatu radnika u zdravstvu neće odustati od svojih prava. Selimić, koji kao specijalista pulmolog radi u Domu zdravlja Centar, krajem ovog mjeseca odlazi u penziju. Njega, i još četiri kolege, Vranić je, i pored nasušne potrebe za specijalistima koji se bave bolestima pluća i disajnog sistema, početkom ove godine odlučio penzionisati.

- Prethodni direktor JU Dom zdravlja KS je 2021. svim pulmolozima produžio radni odnos do 31. 12. prošle godine jer trebaju, a nema ih na tržištu. Ničim izazvan novi direktor Abel Baltić zahtjev za nastavak rada pet pulmologa poslao je Vraniću koji je iskoristio priliku da eliminiše sindikalnog zdravstvenog lidera u KS, a da bi to izgledalo "neofirno" za svih pet pulmologa radni odnos je produžen za tri mjeseca, dok će pedijatri, koji ispunjavaju uvjete za penziju, moći raditi do kraja 2022. No, u ovoj priči nisu bitni pulmolozi, nego građani KS, odnosno koliko vlast brine o njima?!

Što se tiče Sindikata radnika u zdravstvu, on je u ovom trenutku jak kao beton, i odlazak jednog čovjeka ga ne može poljuljati. Osim toga, po Statutu našeg Sindikata, ja i da se penzionišem, ako nastavim plaćati sindikalnu članarinu, i dalje mogu biti na čelu. Vlast se dakle, prevarila, ali je uspjela kazniti građane KS. Navest ću još jedan primjer za to. Budžet KS iznosi milijardu i 220 miliona KM, a za Ministarstvo zdravstva izdvojeno je svega 16,5 miliona maraka. To je novac iz kojeg treba da se prave, opremaju i održavaju bolnice, ambulante, domovi zdravlja... Za spomenute namjene oni nezakonito povlače novac iz zdravstvenog fonda, pri tome krijući se iza nezakonitih skupštinskih odluka - zaključio je Selimić.

Na kraju podsjetimo da su radnici u zdravstvu KS svoja prava do sada tražili i na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. 2020, a četvrti 10. juna prošle godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.