open-navfaktor-logo
search
Saopćenje Sindikata
Radnici u zdravstvu nose najteži teret borbe s koronavirusom
Sindikat radnika u zdravstvu JU "Dom zdravlja" Kantona Sarajevo, koji broji više od 1.300 članova, upozorava javnost da radnici u zdravstvu u okviru primarne zdravstvene zaštite nose najteži teret borbe s koronavirusom.
17.11.2020. u 17:21
get url
text

Podsjeća da pacijenti sa sumnjom na COVID-19 sve usluge, osim bolničke njege i izrade PCR testova, ostvaruju u Covid- centrima i ambulantama domova zdravlja.

- To znači da uposlenici domova zdravlja vrše testiranja na COVID-19, laboratorijsku, radiološku i pulmološku Covid-dijagnostiku, kućne posjete, transport uzoraka i pacijenta, služe u trijažnim punktovima, javljaju se na telefone i sl. Navedene usluge jedini pružaju i u poslijepodnevnim satima, za dane vikenda i praznika. Teret organizacije rada kadrovski i logistički je isključivo na uposlenicima domova zdravlja, iako Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, kroz sklopljene ugovore, finansira veliki broj timova porodične medicine u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama – stoji u saopćenju.

Sindikat dalje navodi da Ministarsvo zdravstva i Vlada Kantona Sarajevo trebaju poduzeti hitne mjere kako bi se u sprečavanje širenja zaraze koronavirusom ravnopravno uključili svi koji su registrovani za pružanje potrebnih usluga i koji na osnovu toga dobijaju sredstva od strane ZZOKS.

- S obzirom na veliku izloženost zarazi i veoma obimnom poslu, broj zaraženih, oboljelih i preminulih zdravstvenih profesionalaca, ali i drugih uposlenika u zdravstvu je veoma veliki, a to ostavlja posljedice po zdravstveni sistem u cjelini. Stoga, još od ranije naš Sindikat traži od nadležnih da se zaraza koronavirusom prizna kao profesionalna bolest. Uposlenici rade u veoma teškim i improviziranim uslovima i za to nemaju nikakav benefit, materijalni ili nematerijalni . Države regiona dodatno novčano stimulišu rad u Covid-centrima, radnicima u zdravstvu povećavaju plaće, isplaćuju bonuse i stimulacije, te ne dovodi u pitanje bolovanje. U Kantonu Sarajevo je situacija radikalno drugačija, a čak izostaje i Kolektivni ugovor koji bi garantovao minimum jednakih prava za sve uposlenike zdravstvenog sektora – navode iz Sindikata.

Unatoč svemu, prema njihovim riječima, uposlenici JU „Dom zdravlja“ Kantona Sarajevo sve svoje poslove obavljaju profesionalno, odgovorno i prema najvišim etičkim standardima.

- Stoga je u potpunosti neprihvatljiva svaka uvreda, prijetnja ili nasilje koje nerijetko trpe ili raspirivanje nepovjerenja i mržnje prema zdravstvenim profesionalcima – dodaju u Sindikatu radnika u zdravstvu JU "Dom zdravlja" KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.