open-navfaktor-logo
search
Razočarani
Radnici u zdravstvu pitaju vlast u KS: Zašto se ne provode potpisani kolektivni ugovori, plaće i za juni po starom
Članovi sva tri sindikata zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo (Sindikat doktora medicine i stomatologije KS, Sindikat radnika u zdravstvu KS i Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS) razočarani su u trenutnu vlast u Kantonu Sarajevo, tačnije u premijera Edina Fortu i ministra zdravstva Harisa Vranića.
22.06.2022. u 10:00
get url
text

Razlog su, kako navode, "nepoštivanje kolektivnih ugovora koji su potpisani krajem aprila, ali se ne provode".

To znači da, kako stvari trenutno stoje, zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo ni plaće za juni neće dobiti prema novim kolektivnim ugovorima.

Predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindikata radnika u zdravstvu KS i Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS još 28. aprila potpisali su kolektivne ugovore sa Edinom Fortom, premijerom KS, i Harisom Vranićem, ministrom zdravstva KS.

VEZANI TEKST - Forto potpisao kolektivne ugovore radnicima u zdravstvu; Selimić: Održao sam obećanje, nismo se rukovali

 

Nakon toga, čekalo se više od 20 dana da tekstovi ugovora budu objavljeni u Službenim novinama KS, što je urađeno 19. maja.

U sva tri teksta kolektivnih ugovora (Granskom kolektivnom ugovoru, koji je potpisan sa Sindikatom radnika u zdravstvu KS, te dva strukovna kolektivna ugovora potpisana sa doktorskim i Sindikatom medicinskih sestara i tehničara), stoji da će se primjenjivati od 1. aprila 2022. godine.

Kako su ugovori u Službenim novinama objavljeni tek 19. maja, zdravstveni radnici su se nadali kako će majske plaće dobiti uvećane, plus razliku za mjesec april. No to se nije dogodilo, a čelnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS i Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS početkom juna ubjeđivali su članove i javnost kako će junske lične dohotke dobiti po novim kolektivnim ugovorima plus dvije razlike za april i maj.

- Informacije o prisustvu na radu radnika i obavljanju radnih zadataka radnika službama računovodstva dostavljaju se svaki mjesec do 25. Od tada do kraja mjeseca obračunavaju se plaće. Po potpisanim kolektivnim ugovorima, plaće se isplaćuju do petog u mjesecu - objašnjavaju članovi sva tri sindikata u zdravstvu KS.

VEZANI TEKST - Vladina "škola u prirodi": Forto odveo ministre u konjički klub, kaže vodit će ih opet negdje

Na prošlosedmičnoj sjednici Vlade KS, koja je održana u Konjičkom centru "Lazy Horse" (Lijeni konj), nadomak Pazarića, jedna od tački dnevnog reda bila je i - "razmatranje Rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZOKS) za 2022. godinu".

- Pod pretpostavkom da su usvojili plan Rebalansa, kako bi to zaživjelo, saglasnost mora dati Skupština KS. U ovom trenutku nigdje ni na jednoj zvaničnoj stranici ne stoji datum održavanja ni redovne, niti vanredne sjednice Skupštine KS. Kada bi se danas održala Skupština i dala saglasnost na rebalans Finansijskog plana ZZO KS, potrebno je sa svim javno zdravstvenim ustanovama na području KS, koje se finansiraju preko ZZOKS, potpisati aneks ugovora. S obzirom na to da je danas 21. juni, mala je vjerovatnoća da će uposlenici u zdravstvu u KS plaće za juni dobiti po novim kolektivnim ugovorima te dvije razlike ličnog dohotka za april i maj - istakli su iz sindikata u zdravstvu u KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.