open-navfaktor-logo
search
Odluka naredne sedmice
Radnici u zdravstvu u KS: Ako ne dobijemo jednokratnu novčanu pomoć, izlazimo na proteste
Predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo ovih dana trebali bi održati sastanak sa Harisom Vranićem, ministrom zdravstva KS, a tema je usklađivanje teksta sva tri kolektivna ugovora koji su potpisani krajem aprila.
06.12.2022. u 13:52
get url
text

Najvažnije promjene, kako nam rekoše u ovom sindikatu, odnose se na povećanje koeficijenta i otpremninu.

- Čekamo poziv Vranića za sastanak na kojem bismo trebali postići dogovor oko ispravki i dopuna našeg Granskog kolektivnog ugovora. Tražimo povećanje koeficijenta za 0,10 za sve radnike u zdravstvu, ali i ujednačavanje otpremnina za sve uposlenike. U kolektivnom ugovoru medicinskih tehničara stoji 0,10 povećanje koeficijenta nakon 10 godina staža. Tražimo da se ta stavka ubaci u ugovor radnika zaposlenih u zdravstvu u KS. Također, zahtijevamo da se radniku, prilikom odlaska u penziju, isplati pet prosječnih neto plaća isplaćenih u Federaciji BiH, ako je to povoljnije za njih, kako bi se zaštitili radnici iz prve tri grupe složenosti poslova. Ima još tehničkih grešaka koje treba ispraviti, ali dvije najvažnije stavke su u vezi s koeficijentom i otpremninom - kaže Senad Sadiković, novi predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, koji je ovu funkciju nedavno preuzeo od penzionisanog prim. dr. Ede Selimića.

Senad Sadiković

Na sastanku sa ministrom Vranićem bit će, kako dodaje Sadiković, postavljeno i pitanje isplate jednokratne novčane pomoći za uposlene u zdravstvu u KS.

- Postavit ćemo to pitanje Vraniću, s obzirom na to da vrijeme za isplatu jednokratne novčane pomoći istječe sa 31. decembrom 2022. godine. To znači da menadžmenti zdravstvenih ustanova imaju još 20-ak dana za donošenje odluke o isplati. Jednokratna novčana pomoći bila je tema i prošlog sastanka sa Vranićem koji je tada kazao da nema sredstava za to. Međutim, kako vrijeme prolazi možemo vidjeti da je većina radnika ipak dobila tu pomoć. Kolege u Tuzli se aktiviraju i namjeravaju izaći na proteste ako im se ne isplati. Ako ne bude razumijevanja od nadležnih, i radnici u zdravstvu u Kantonu Sarajevo izaći će na proteste. Naredne sedmice održat ćemo sastanak Glavnog odbora na kojem ćemo donijeti odluke o daljim aktivnostima po tom pitanju - istakao je Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.