open-navfaktor-logo
search
Rok do petka
Radnici u zdravstvu: Vlada KS kao da želi štrajk, neka odgovore na zahtjev o mirenju
Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo ne odustaju od generalnog štrajka koji su zakazali za ponedjeljak, 18. septembra, u 7.30 sati, iako im je prvi čovjek KS Nihad Uk poručio "kako u ovom trenutku ne postoji zakonsko uporište za bilo kakav štrajk, te da ukoliko do njega dođe, iskoristit ćemo sve pravne lijekove da ga sud zabrani".
11.09.2023. u 13:20
get url
text

Slično je prošlog utorka (5. septembar), prije protesta radnika u zdravstvu ispred zgrade Vlade KS, na press konferenciji kazao i Haris Vranić, ministar zdravstva KS, navodeći "da će vidjeti da li ima pravnog osnova da se ide štrajk".

Premijeru podmetnuto

- Ukoliko ne bude pravnog osnova, Vlada će poduzeti sve aktivnosti koje su joj dozvoljene zakonom da odgovori na pozive za štrajk - poručio je Vranić.

 VEZANI TEKST - Medicinari pred Vladom KS poručuju vlastima: U zdravstvu su minuti važni, a satnice mizerne...

Radnici u zdravstvu KS, njih više od 8.000, imaju samo jedan zahtjev, a to je povećanje neto satnice sa 2,76 KM na 3,28 maraka.

Prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, kaže "kako mu je žao premijera koji se, kako navodi, nije uključio u suštinu njihovog problema".

- Uk kao pravnik trebao bi znati da postoji kolektivni ugovor i odredbe unutar njega. Podsjetit ću ga da pročita članove 34. i 74. ugovora ili zahtjev za pregovore kojeg smo podnijeli za izmjenu i dopunu Kolektivnog ugovora još 30. decembra prošle godine. U njemu stoji sve, na osnovu koje tačke ugovora smo iznijeli zahtjeve. U međuvremenu odustali smo od svih drugih zahtjeva i zadržali se na satnici zbog inflacije koja je prošle godine bjesnila. Žao mi je što je premijeru podmetnuto, a on nije dobro analizirao prije nego što je izašao u javnost. Čuo sam da će nas prisiliti, pitam se u kojem dobu živimo? Ne znam na šta se to odnosi, je li ovo socijalizam, komunizam ili društveno doba u kojem su postojale "tamne noći". Po meni, jedan premijer bi trebao prvo razmisliti, pa onda dati izjavu - ističe Hočko.

Premijer Uk prošle sedmice kazao je "kako u zdravstvu postoje važeći kolektivni ugovori, te da nema nijednog razloga da bi se oni u ovom trenutku mijenjali".

Prim. dr. Izet Hočko

No Hočko postavlja pitanja - zašto su se predstavnici sindikata sa njim sastali, zašto je u proteklom periodu Vlada oformila pregovarački tim i zašto su se održavali sastanci?

- Postoje pozivi za sastanke od strane Ministarstva zdravstva i zapisnici sa sastanaka. Apsolutno je netačno da je rano za novi kolektivni ugovor - naglašava Hočko.

Kako bi, kako kaže, izbjegli "klopku" koja im se želi postaviti, Hočko kaže da su sindikati ovih dana prema Vladi KS poslali Zahtjev za mirenje koji se odnosi na štrajk.

 VEZANI TEKST - Vlada KS o radnicima u zdravstvu: Naš stav je da se u ovom trenutku ne ide u povećanje koeficijenta

- Vlada je ranije prihvatila odluku da je mirenje, koje je bilo u vezi s izmjenom kolektivnih ugovora, završeno. Međutim, mi smo sada poslali Zahtjev za mirenje za najavljeni generalni štrajk. Zna se koliki je zakonski rok, te ukoliko do petka, 15. septembra, ne dobijemo odgovor, radnici u zdravstvu u ponedjeljak, 18. septembra, stupaju u generalni štrajk. Dajemo šansu Vladi KS da sve ovo izbjegne jer će generalni štrajk biti šteta i za njih, i za nas, i za građane KS. No Vlada kao da želi štrajk, mi nemamo drugog načina, sve smo iscrpili, održali sastanke, izašli na proteste - navodi Hočko.

Primat će hitne pacijente

A najavljeni generalni štrajk će, ukoliko do njega dođe, prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu KS, biti daleko "rigorozniji nego prethodni, da će sve stati, ali da u štrajk ulaze bez straha". Dodaje kako će se primati "samo hitni slučajevi i životno ugroženi".

Senad Sadiković

- Od narednog ponedjeljka ispred svake javne zdravstvene ustanove bit će postavljen trijažni punkt u kojem će ljekar i medicinski tehničar određivati ko će od pacijenata ući u ustanovu kako bi dobio zdravstvenu uslugu. Bit će to generalni štrajk u pravom smislu riječi jer neće raditi ni pravna, ni ekonomska, nijedna služba. Neće biti tendera, isplata plaća. To znači da ako naredna plaća u zdravstvu dočeka štrajk, ona neće biti isplaćena - ističe Sadiković.

 VEZANI TEKST - Vranić poručio medicinarima koji bi u štrajk: Ulaze u opasnost, vidjet ćemo da li ima pravnog osnova

Dodaje kako su privedene kraju sve pripreme za generalni štrajk, da su potpisani sporazumi o štrajku sa svim zdravstvenim ustanovama, a radnici upoznati sa načinom rada.

Poziv na sastanak predstavnika sindikata sa Vranićem koji je održan 31. augusta 

- Kako ne bi došlo do neželjenih situacija, imat ćemo tim koji će konstantno obilaziti sve punktove u KS, kontrolisati sve i o tome voditi evidenciju. Potpunu odgovornost preuzimamo na sebe zato što znamo da su svi naši zahtjevi opravdani. Tvrdnje premijera Uka i ministra Vranića da nemamo razloga za štrajk jer kolektivni ugovori još važe, ne stoje. Vranić na press konferenciji kaže kako smo ga molili da dođemo kod njega na sastanak koji se održao 31. augusta. Nije tačno, sindikati su dobili poziv iz Ministarstva zdravstva za sastanak za šta postoji pisani trag. Oni su sami sebe u proteklom periodu u više navrata demantovali, jer su i sa drugim sidnikatima pokrenuli pregovore, primjera radi sa prosvjetom, čiji kolektivni ugovor važi duže nego oni u zdravstvu, koji istječu u aprilu naredne godine. Ne znaju šta će, pa na razne načine, iznoseći neistine, pokušavaju obmanuti javnost - zaključuje Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.