open-navfaktor-logo
search
Moguć je i štrajk
Radnici Zavoda u Pazariću: Trpimo mobing, direktor Suljagić nas ucjenjuje, prijeti otkazima i hapšenjima
Radnici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" su "razočarani odnosom direktora Samira Suljagića".
28.04.2022. u 07:48
get url
text

Prema riječima Elvedina Muhibića, predsjednika Sindikata radnika Zavoda u Pazariću, koji broji oko 150 uposlenih, "oni više ne mogu izdržati svakodnevni mobing, ucjenjivanje i prijetnje otkazima koje dobijaju od Suljagića".

Ne želi razgovarati, radnici mu nisu dorasli

Kako bi popravili odnose sa direktorom, zaposleni su, prema njegovim riječima, "do sada u više navrata pokušali stupiti u kontakt sa direktorom, no on to, kako kažu, ne želi".

- Stanje u Zavodu je katastrofalno, radnici su nezadovoljni. Pokušavamo stupiti u kontakt sa direktorom i na lijep način razgovarati, kako bismo došli do kompromisa, ali čovjek jednostavno ne želi razgovor jer su mu poznati samo sila i prijetnje otkazima i hapšenjima uz prisustvo policije. On nas radnike gleda sa visine, mi nismo dorasli za razgovor sa njim, jer smo provincija - govori Muhibić.

Na pitanje koji je razlog prijetnji koje Suljagić upućuje radnicima, Muhibić odgovara "da je on jednostavno takva osoba".

- Namjera mu je uvesti strahovladu. On ne želi čuti mišljenje radnika koji se, uzgred rečeno, ne smiju nikome žaliti, a jedino ono što on kaže mora biti provedeno u djelo - govori Muhibić.

Da Suljagić, kako kaže predsjednik Sindikata, "ne namjerava stati sa mobingom, govori i podatak da je od jutros počeo vršiti pritisak da se radnici ispisuju iz Sindikata".

U svemu tome mu, dodaje, "pomaže saradnik i glavni igrač Memo Haljevac, član Upravnog odbora Zavoda u Pazariću".

- Zamislite kakav smo kolektiv kada nam je u Upravnom odboru Memo Haljevac. No sve je uslijedilo nakon što smo, uvidjevši da nemamo izlaza, najavili i mogućnost štrajka. Ne znam šta bih rekao, zašto se direktor boji razgovora sa svojim radnicima. Ako neće razgovarati, mi svoja prava, odnosno zaštitu od nevjerovatnog pritiska, moramo tražiti na druge načine, u ovom slučaju putem štrajka. Do njega je vjerovatno došla ta informacija, pa sada na sve moguće načine pokušava ugušiti Sindikat. No mi mu poručujemo, ako ne želi razgovarati i pristati na kompromise, mi ćemo svoja prava tražiti na sve zakonom propisane načine. Znam da on nas smatra nepismenim i manje vrijednim, ali ćemo mu pokazati da se tako ne može ponašati i da nama više ucjene o gubitku radnog mjesta ništa ne znače. Evo, neka da otkaz i meni i mojoj supruzi koja radi u Zavodu jer se ni ovakvo stanje više ne može trpjeti - objašnjava Muhibić.

Muhibić se jutros za pomoć obratio i Samiru Kurtoviću, predsjedniku Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federacije BiH.

- Kad sam mu iznio sa čim se sve radnici susreću i kazao da se na njih od jutros vrši pritisak da se ispišu iz Sindikata, Kurtović je ostao bez teksta. Obećao je da će odmah razgovarati sa Suljagićem. Maloprije sam dobio informaciju da mu se ne javlja na telefon. Preporučeno mi je da Sindikat napiše krivične prijave protiv direktora - istakao je Muhibić.

Smanjivao plaće, ukidao radna mjesta

Podsjetimo, Samir Suljagić za direktora Zavoda u Pazariću imenovan je početkom 2021. godine.

Muhibić kaže "kako se od samog starta direktor nije trudio imati korektne odnose sa radnicima".

- Najboljim radnicima i majstorima, koji su tokom agresije na BiH bili pripadnici Armije BiH i branili državu, smanjivao je plaće i do 250 KM. Radio je to uz obrazloženje "da se iščupamo iz problema". Pristajali su i na to. Možete li zamisliti šta to znači u ovakvim vremenima?! Ukidao im je radna mjesta, premještao ih na kapiju da dežuraju ni u kakvim uvjetima. Radnici su šutjeli i sve podnosili. U više navrata govorio je o sistematizaciji, kako bi trebala izgledati, a onda bi skroz drugačije radio. Niz je pritisaka kojima smo izloženi od direktora. Puno toga je do sada ružnog izneseno o Zavodu u Pazariću, ali nije sve. O tome ćemo pravovremeno obavijestiti građane - zaključio je Muhibić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.