open-navfaktor-logo
search
Nastavljeni protesti
Radnici Zenicatransa počeli štrajk glađu
Grupa radnika danas će se zaputiti pred Gradsku uprave, a najavljuje da će im se u tom pohodu priključiti i građani
07.01.2020. u 09:00
get url
text
Zenicatrans, štrajk
Zenicatrans, štrajk

Grupa od 20-ak radnika JKP Zenicatrans-prevoz putnika započela je jutros u 7.40 sati u holu Autobuske stanice Zenica štrajk glađu.

Radnici tog preduzeća od prošlog utorka u blokadi drže Autobusku stanicu Zenica, ali su jučer samo za dolaske autobusa sa međunarodnih i međugradskih linija, oslobodili nekoliko perona izvan stanice. 

Kako je objasnio predsjednik Sindikata Huso Sarvan, jedna će grupa radnika štrajkovati glađu dok će ostali nastaviti s blokadom stanice.

- Dogovorili smo se da danas budemo samo na vodi, a da, ako ne bude pozitivnog odgovora ili naznaka da se može desiti, mi ćemo pristupiti štrajku glađu i bez vode - najavio je Hazrudin Bilić, koji će predvoditi grupu radnika koji štrajkaju glađu.

Nakon duže blokade računa od Kantonalnog poreskog ureda Zenica, račun firme jučer je deblokiran te su stvoreni uvjeti za nabavku goriva i ponovnu uspostavu nekih gradskih i prigradskih linija. Međutim, radnici traže sistemsko rješenje za spas preduzeća, ali Sarvan ističe da oni danas neće pokrenuti autobuse, iako cijene napore direktora Darmina Terzića. 

-Sve se svelo na jedan zahtjev, a to je da Gradska uprava i gradonačelnik preuzmu porezni dug. Kako je riješio Čelik, tako neka riješi i nas - kaže Sarvan.

Gradsko vijeće Zenice na sjednici koja je održana u septembru, donijelo je zaključak da im se posljednja četiri mjeseca prošle godine iz suficita rebalansiranog budžeta Grada doznačuje po 150.000 KM te i jednokratno 400.000 KM, ali rebalans budžeta za 2019. godinu nije izradila Gradska uprava. 

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, nezadovoljan amandmana koje su na Prijedlog budžeta za 2020. godinu bili uložili neki vijećnici, među kojima je 2,5 miliona KM bio amandman za pomoć toj gradskoj firmi, povukao je iz rasprave taj dokument.

Kasumović je u petak napustio i hitnu tematsku sjednicu GV na kojoj se raspravljalo o Zenicatransu jer vijećnici nisu u dnevni red te sjednice željeli uvrstiti i raspravu o budžetu Grada za 2020. godine.

Grupa radnika, najavio je Sarvan, danas će se u 10.00 sati zaputiti pred Gradsku uprave, a najavljuje da će im se u tom pohodu priključiti i građani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.