open-navfaktor-logo
search
Agonija se nastavlja
Radnici Zraka: Sud odbio žalbu, ako Vlada FBiH ne bude reagovala, izlazimo na proteste
Na osnovu nezvaničnih informacija koje su, kako kažu radnici, dobili iz Kantonalnog suda, žalba preduzeća Zrak na prvostepenu odluku o pokretanju stečaja je odbijena kao nedopuštena, zbog "obraćanja neovlaštenog lica".
20.06.2023. u 13:04
get url
text

Prethodno je izvršena izmjena advokata koji zastupa interese firme, tako što je prethodni advokat Kenan Ademović otkazao punomoć, a imenovan je advokat Edin Suljić. Dopisom suda od advokata Suljića tražena je dopuna dokumentacije tako da je nejasno zbog čega se nakon izmjene advokata uopće, kako navode iz Zraka, spominje ime Kenana Ademovića od suda.

- Dobili smo informaciju da je naša žalba nedopuštena, po njima nije se žalio pravni zastupnik i Kantonalni sud je neće uopće razmatrati. Još nemamo zvaničan papir da je to tako, sačekat ćemo do sutra, 21. juna, kada istječe rok za razmatranje žalbe radnika - kaže Emir Kominlija, predsjednik Sindikata radnika preduzeća "Zrak".

Radnici su uputili pisma Nerminu Nikšiću, premijeru Federacije BiH, i Vedranu Lakiću, federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije. 

Kominlija ističe kako njih dvojica mogu zaustaviti "sve ovo što se radi preduzeću i njegovim radnicima".

VEZANI TEKST - Stečajni upravnik radnicima podijelio otkaze, Nikšić obećao da će spasiti Zrak

- Vlada FBiH ima dva načina putem kojih može zaustaviti ovo što se dešava Zraku. Prvi je da preuzmu dugovanja, to je sedam miliona KM radnicima koji su tužili firmu, i 13 miliona maraka prema Poreznoj upravi, za šta mogu napraviti reprogram. Drugi je da Vlada, preko Parlamenta FBiH, može donijeti odluku da se kompletan predmet u vezi sa Zrakom izuzme sa suda i tako sve ovo što nam se radi zaustavi kako bi se zaštitila državna imovina - pojašnjava Kominlija.

Dodaje da će sačekati do sutra. Ukoliko Kantonalni sud odbije žalbu radnika, a Vlada FBiH ne poduzme ništa, Kominlija kaže kako će radnici izaći na proteste.

- Ne ostaje nam ništa drugo nego da izađemo na proteste. Na ulice će izaći cijela namjenska industrija, članovi naših porodica, građani - navodi Kominlija.

Da je situacija jasna i uvezana, dokaz je, kako navode iz Zraka da je stečajni upravnik još jučer putem pošte poslao otkaze ugovora o radu svim radnicima, iako je prethodno na sastanku sa ministrom, v. d. direktorom Zraka i predstavnicima sindikata dogovoreno da se ne uručuju otkazi prije odluke suda po žalbi.

- Da apsurd bude još veći, ostvaren je kontakt između predstavnika Zraka d.d. i BNT-TmiH, s ciljem potpisivanja novog višemilionskog ugovora, što bi praktično značilo osiguranje posla za Zrak d.d. u narednih nekoliko godina. Pored ovih kontakata, najavljena je i posjeta predstavnika bugarske firme s ciljem nastavka saradnje jer je to firma s kojom je Zrak d.d. već sarađivao u prošlosti. Nadalje, načelno je dogovoreno formiranje stručnog tima, sastavljenog od renomiranih stručnjaka iz oblasti optike, optoelektronike i elektronike, te nekoliko fizičara, hemičara i matematičara, koji bi napravili dugoročnu strategiju rada i razvoja Zraka. Međutim, kapacitet i kompetencije stečajnog upravnika su previše ograničene, te je priča o pravljenju njegovog plana o ozdravljenju firme u rangu naučne fantastike. Prije svega ne poznaje proizvodnju i tržište, a sama činjenica da traži od radnika i sindikata da mu naprave plan i organizaciju proizvodnje kao i kompletnog poslovanja, dovoljno govori o tome o kakvom je "kapacitetu" riječ - navode iz preduzeća Zrak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.