open-navfaktor-logo
search
Novi problemi
Radnicima Doma zdravlja Konjic upitna isplata plaća, ZZOHNK tri godine šalje istu tranšu u fening
Uposlenici Doma zdravlja Konjic još nisu dobili augustovske plaće, a ne zna se ni hoće li im biti isplaćene u oktobru jer ova zdravstvena ustanova nema novca.
06.10.2022. u 15:42
get url
text

Kazala nam je to prim. dr. Jasminka Brkan-Hrvačić, direktorica, naglašavajući kako je ovim upitan dalji rad primarne zdravstvene zaštite u Konjicu.

Čekaju reakciju nadležnih

O finansijskim problemima Doma zdravlja Konjic upoznate su sve nadležne institucije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), prije svega, Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO), Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite, Ministarstvo finansija i Općini Konjic. No odgovora, kako kažu u Domu zdravlja Konjic, još nema!

Prim. dr. Jasminka Brkan-Hrvačić

Nedostatak novca za isplatu bruto plaća uposlenicima dugogodišnji je problem ove ustanove, a razlog je, kako kaže direktorica, stalno nepovoljan ugovor kojeg imaju sa ZZO HNK.

- Naši problemi datiraju od 2016. godine kada su se razdvojili Opća bolnica Konjic i Dom zdravlja. Tada su faktički prepolovljeni radnici. Sve ove godine nekako smo se dovijali sa nedostatkom novca. Kad bi nekad po rebalansu budžeta bilo para, onima koji bi išli u penziju uplaćivali bismo doprinose. Njihovim odlaskom smanjivao bi se broj uposlenika. Moram kazati kako smo do sada uplatili više od milion KM doprinosa. Međutim, naš problem je što su u posljednje tri godine ugovori sa ZZOHNK isti, a s druge strane imamo imamo stalno povećanje cijena lijekova, goriva, električne energije... To nas je dovelo do toga da jednostvano ne možemo podmiriti sve obaveze. Navest ću primjer, mi po jednoj cijeni u jednom mjesecu dogovorimo nabavku lijekova, za 15 dana dobijemo odgovor kako ne može po toj cifri jer su lijekovi u međuvremenu opet postkupjeli - pojašnjava Brkan-Hrvačić.

Domu zdravlja Konjic mjesečno za sve isplate radnicima trebaju 404.000 KM. No mjesečna tranša koju dobijaju od Zavoda zdravstvenog osiguranja, prema riječima Brkan-Hrvačić, iznosi 260.000 maraka. Kad se brojke saberu, odnosno u ovom slučaju oduzmu jedna od druge, uposlenicima za isplatu plaća mjesečno fali još oko 160.000 maraka.

- Stalno reagiramo prema nadležnim institucijama u kantonu. Jedino što smo do sada od Vlade HNK dobili jeste povećanje plaća ljekarima i medicinskim sestrama koje je regulirano kolektivnim ugovorom. To je 150.000 KM i taj novac dobijamo kvartalno. Tražila sam novac unaprijed, ali kako nam još iz perioda, kada su bolnica i dom zdravlja bili zajedno, nisu isplaćene dvije plaće, naši uposlenici su tek sada dobili primanja, a uplaćeni su im i doprinosi za sedmi mjesec. U oktobru bismo trebali dobiti plaće za august. Međutim, kako smo unaprijed potrošili i novac od Vlade HNK, više nemamo ni tih sredstava. Zbog toga smo reagirali i prema Općini Konjic kao osnivaču, koja nas je pomogla, ali nedovoljno - navodi Brkan-Hrvačić.

Za troškove pandemije dobili 30.000 KM

Prema riječima direktorice, "jedino rješenje je povećanje dotacije iz Zavoda, no, kako kaže, niko od nadležnih ne želi se uhvatiti u koštac sa suštinom problema".

- Tri godine u fening mi dobijamo istu tranšu, dok cijene svega divljaju. Mi smo se prvi suočili sa infekcijom COVID-19 i sami se borili s tim. Naše zdravstveno osoblje je radilo bez maske, pa nam je Pomozi.ba donirao 4.500 maski. Nikad se u životu nisam više obradovala donaciji kao tada. Išli smo po kućama, pregledali pacijente, prevozili ih do Mostara. Zamislite, dobili smo 30.000 KM za cijeli period na ime troškova koju je izazvala pandemija, a svi drugi su dobijali puno više i pored toga što je naš rad bio veći. Konjička općina je ogromna, imamo jako puno terenskih ambulanti. Jutros je hitna služba otišla na Čičevo. Zbog lošeg puta nisu mogli dalje, pa su pješke otišli po pacijenta. Tako je gotovo svaki dan, a niko neće da vidi, a još manje da prizna - ističe Brkan-Hrvačić.

Na pitanje, koliko je izvjesno da Dom zdravlja Konjic, zbog svih problema sa kojima se susreće, uskoro zatvori vrata za pacijente, direktorica odgovara "kako građani sigurno neće ispaštati".

- Ako se ništa ne promijeni, ispaštat će ljekari i drugo medicinsko osoblje, a mi ćemo pacijente primati dokle god budemo imali čime raditi. Ono što nije isključeno je štrajk upozorenja od 15 minuta ili slično kako bismo i tim načinom skrenuli pažnju nadležnima da se naš problem mora riješiti - zaključila je Brkan-Hrvačić.

Podsjetimo, medicinski radnici iz Konjica i tokom prošle godine imali su problema. Naime, zbog neisplaćenih plaća, kojoj je prethodila blokada računa, izlazili su na proteste i blokirali magistralni put M-17.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.